Hae tästä blogista

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Agitteluja, agitteluja!


Tiedossa postaus agilitystä, joka sisältää videoita.



Viime torstain agitreeneissä mä olin ihan pihalla. Ohjaukset oli varsinkin hyppypyörityksissä ihan mitä sattuu enkä osannut edes korjata niitä kuin vasta muutaman jankkauksen jälkeen. Olin toivottoman myöhässä, jonka seurauksena koirakin oli sekaisin. Yritän omassa mielessäni laittaa sen flunssan piikkiin, mutta tiedä sitten, oliko se oikeasti sitä... Puolessa välissä treenimatkaa alkoi vielä sataa, enkä mä tietenkään ollut varautunut mihinkään sellaiseen, tyhmä kun olin. Onneksi ei alkanut sataa sen kovemmin, vaan säästyimme pelkällä tihuttelulla.


Yllä torstain treenirata (jossa taas vaihteeksi etäisyydet sun muut voivat vähän heitellä sinne tänne). Kepit me luonnollisesti jätettiin välistä, joten aloitettiin alun neljällä esteellä. Ja jumahdettiin siihen.  Kolmonen oli tarkoitus tehdä takaakierrolla ja päällejuoksulla, jonka mä tyrin aika täydellisesti ekalla kerralla. Koiran kokemattomuus voi vaikuttaa myös asiaan, mutta ei se kyllä hyvä olisi ollut kokeneemmankaan koiran kanssa. Olin hypystä ihan liian kaukana, jolloin päällejuoksuosuus meni metsään. Ora myös haki väärän putkenpään kaksi kertaa, tosin siitä en voi syyttää kokonaan itseäni. Tarkoitus olikin niiden kahden väärän jälkeen palkata Ora kolmosen jälkeen pallolla lähelle hyppyä, ettei se lähde valumaan väärää päätä kohti, mutta silloin se kääntyikin ihan jees ja extempore-muutoksella palkkasin sen oikeaan putken päähän. Parin toiston jälkeen saatiin kuitenkin onnistunut suoritus koko alusta ja päästiin jatkamaan eteenpäin.
Välistävedot. Miten onnistuin mokaamaan jopa välistävedot? Ora jotenkin arasteli hyppäämistä poispäin radasta treenikavereita päin, joka sai munkin pasmat sekaisin enkä oikein tiedä mitä tapahtui. Toisella yrityksellä kuitenkin oikein passeli ja puomille. Puomin kontaktilla jotain häikkää, ei meinannut tulla alas asti, mutta pysähtyi kuitenkin.


Seuraava pätkä jatkettiin puomilta. Pakkovalssilla kymppihypylle, kaukaa lähetys putkeen, kutsu hypylle ja taas kaukaa putkeen. Vihdoin joku heti kerralla täydellinen suoritus! Pakkovalssihyppyä ei valitettavasti videolle tullut, mutta kouluttajan mukaan ajoitus ja sijainti oli kaikki hyvät. 
Viimeinen pätkä aloitettiin hypyltä 12 tarkoituksena jatkaa loppuun asti, mutta tässä sekoilin taas oikein urakalla. Rataantutustumisessa olin miettinyt 14-15 kohdalle ensin valssia, jonka muutinkin ihan ilman tutustumisia persjätöksi. Voitte vain kuvitella, mitä siitä tulee, kun kaikessa muutenkin sekaisin oleva Oona päättää näin ja menee vaan tekemään. Ensin valssi, toisella kerralla melkein valssi ja muistaakseni vielä kolmannellakin kerralla joku valssintapainen härpäke. Huoh. Lopulta sain senkin toimimaan, tosin ihan juuri ja juuri ajoissa tehdyllä persjätöllä ja jättäytymällä ihan liian kauas 15-hypyltä, joka oli tarkoitus vetää takaa ja ottaa niistomaisesti kiinni siivekkeen ympäri. Koira kuitenkin teki esteet oikein päin ja oikeassa järjestyksessä ja aikakin loppui aika sopivasti siihen, joten se sai olla siinä.
Alla vielä video tästä treeniräpellyksestä... 


Treenien loppuun käytiin vielä tekemässä kujakeppejä, jotka sentään ne oli ihan superit. Ehkä siksi, ettei niissä tarvinnut juurikaan ohjaajaa? ;D Alla video niistäkin.


Perjantaina Delia-lapinkoira lähti meitä ilahduttamasta kotiinsa ja lauma jäi kolmistaan, koska Tara viettää vieläkin sairaslomaa maalla. Eiköhän pieni möyrijä kohta saada kotiin!


Lauantaina käytiin tekemässä Ojangossa itsenäiset. Mukana oli Maijan ja aussieiden sekä treenattavaksi tuodun Rosa-pomeranianin lisäksi Rebecca ja Cecil-pehko, joiden kanssa Ojangossa vierähtikin kolmisen tuntia treenatessa. 
Yllä Maijan omista treeneistään soveltama treenirata, joka tehtiin kahdessa treenipätkässä. Aloitettiin treeni Oran kanssa ihan vain puomi-putki erottelulla: seisoin itse paikoillani ja käskytin Oraa joko puomin kontaktille tai putkeen. Toimi oikein hyvin! Parin putkeenmenemisen jälkeen mentiin hyvin puomille. Puomin kanssa oli ekalla kerralla ongelmaa Oran kanssa siinä, ettei se oikein kestänyt mun kovin kaukana olemista puomin ylösmenolla. Sekin ongelma poistui vain toisen kerran tekemällä, joten ei siitä sen enempää.


Kakkoshyppyä tein monta kertaa ihan tarkoituksella sekä mulle että koiralle treeninä. Palkkasin mudin muutaman kerran kakkoshypyltä kolmoshyppyä päin, ettei sen liike olisi levähtänyt kovin pitkäksi. Levähti se silti edelleen vähän myös siksi, että mun ohjaus katkesi vähäksi aikaa eikä koira oikein tiennyt minne mennä. 3-4-5 ei mitään ongelmia. Mulla on mielikuva, että seiska olisi ekalla kerralla ohitettu, en tosin puuttunut siihen mitenkään vaan lähetin vaan hypylle ja putkeen, josta palkka. Muilla kerroilla ei tullut. 
Persjättö 9-10 välille ja lähetys putkelle kaukaa, oikein onnistunut. Ekalla kerralla 11 takaakierto jäi lyhyeksi eikä koira kiertänyt, parilla muulla kerralla ei mitään ongelmia. A otettiin pari kertaa erillisenä myös A-putki -erotteluharjoituksena, jossa oli vähän enemmän ongelmia kuin puomin kanssa. Pari toistoa, niin johan toimi sekin. Kerran otettiin A myös rataan kuuluvana, jolloin siinä oli vähän turhan paljon vauhtia ja kontaktista piti muistutella. 13-14 ei ongelmaa, meni hienosti puomille eikä putkeen. 15-16 putkien kanssa ei ollut irtoamisongelmaa, mutta hahmotusongelmaa senkin edestä ja treenattiin sitä ihan asteittain putken 16 suulla, vaikeuttaen kulmaa ja välimatkaa pikkuhiljaa. 



Loppuun taas vauvapuolella kujakeppejä (jotka lähentelevät koko ajan enemmän ja enemmän suoria keppejä!), leveää keinua ilman apuja (yhden kerran Ora jostain syystä aristeli, mutta muilla kerroilla hyvä) ja rengasta, jossa ei ongelmaa. Renkaan voisi jo pikkuhiljaa ottaa ratoihin mukaan. :)
Videosta kiitän Maijaa ja kuvista Rebeccaa! Kuvia analysoin ne saatuani ja tutkin sitten hidastettuna videoltakin, että Ora ottaa sittenkin hypyissä jalkoja vähän hypyn alle. Ei pahasti, mutta niin, että pitää tehdä seuraavalla kerralla sen kanssa taas hyppytekniikkaa.




5 kommenttia:

  1. Hienolta näyttää teidän meno! :-) Itse myös opetin Oton kujakepeillä ja tykkäsin kovasti siitä tavasta opettaa. Orallakin näyttää olevan kujat jo hyvällä mallilla. Ehkä palkka saisi olla aavistuksen nopeampi, ettei se pääsisi vikoilla kepeillä kyttäämään sua sinne taakse ja että millon lentää palkka. Kohta jo mölleihin? ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kiitos, ja kiitos kommentista. :)
      Mä olin jotenkin epäluuloinen kujakepeistä, mutta Oralle ne näyttää sopivan niin hyvin, että opetetaan niillä sitten. Alun perin piti tehdä 2x2-tekniikalla... Ja joo tosta palkan ajoituksesta/taakse vilkuilusta taisin mainita jo viime postauksessa, ja sen takia viime torstaina lähdinkin treenaamaan sitä, että saan kävellä koiran vierellä -> saan heitettyä palkan nopeammin eteen. En vain viitsi itse ennakoida enempää, koska Ora ohittaa viimeisen välin tosi herkästi ja saisi sitten helposti palkan siitä...

      Saa nähdä milloin päästään mölleilemään... :D

      Poista
    2. Tosiaan avustaja kujakepeillä voisi olla hyvä, mutta en ole tähän hätään saanut kahmittua sellaista oikealla hetkellä. :D

      Poista
  2. Mun mielestä palkka voisi olla jo valmiina maassa keppien jälkeen, jotta Oran keskittyminen olisi koko ajan suoraan eteenpäin. Kun lelu lentää ohjaajalta, koira kääntyy yleensä vaistomaisesti kurkkaamaan taakse, jolloin keppien lopussa voi esiintyä ongelmia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä! Mietin tosiaan myös sitä, mutta siihenkin tarvisin avustajan nappaamaan pallon pois jos (kun) varastaa kepittelemättä.

      Poista