Hae tästä blogista

perjantai 1. tammikuuta 2016

Uuden vuoden traditio

Uudenvuodenlupaus: enemmän kuin 10 blogipostausta vuoden aikana. Eli enemmän kuin vuonna 2015. Aika surullista minusta, varsinkin kun vertaa "vähän" aktiivisempaan vuoteen 2014. :D


Aloitetaan vuoden ensimmäisenä päivänä milläs muullakaan kuin tulevan vuoden tavoitteilla. Tai ennen sitä ihan vime vuoden tavoitteiden täyttymisestä. Here we come.
Viime vuoden tavoitepostaus tässä.


Ora

 • Agility
  Ei paineita, ehkä SM-nollia, mahd. roadtrip kesällä sertien metsästämiseen
  Konkreettisena: Nopeammat kontaktit

  Kyllähän niitä SM-nollia ollaan nyt yritetty keräillä ensi kesää varten. Vielä uupuisi tuplanolla ja MM-karsintoihin kaksi tuplaa, erilliset nollat ja voittonolla on. Roadtripiä ei tehty, mutta syksyllä Oralle kuitenkin agilitystä ensimmäinen SERT-A ja vieläpä ihan Vantaan kisoista! Kontaktit on kyllä huomattavasti paremmat kuin vuosi sitten, mutta paljon olisi vielä parantamisen varaa.

  Vuodelle 2016: SM-kisat, ja/tai seuraavan vuoden SM-nollien keräys hyvässä vaiheessa, myös tupla - se ei saisi jäädä enää saman vuoden keväälle. Toinen SERT-A. Hyvää fiilistä. :-)
  Meinasin kirjoittaa, että paljon treeniä vaikka Ren treenaakin aksaa rinnalla, mutta en kyllä pistäisi pahakseni, vaikkei agilityä Oran kanssa ihan hirveästi treenattaisikaan - sen kanssa on niin paljon muitakin (vähemmän kuormittavia) lajeja ja se tulee niiden tekemisestä ihan yhtä iloiseksi, ja koska lopulliset tavoitteet meillä on vain/"vain" valioitumisessa ja SM-kisoihin pääsemisessä...


 • Toko
  AVO1, ehkä TK2, mahd. VOI1 loppuvuodesta
  Konkreettisena: patoamistreeniä, häiriönsietoa, kaukopalkka ja koevire paremmaksi, metallinouto kuntoon ja ylipäänsä noudon nostot paremmiksi. Sääntömuutoksen myötä merkin kiertäminen, eteenlähetys ja ohjattu hyppynouto.

  TK2 tuli SM-kisajoukkueesta, jonne pääsy ei ollut tavoitteenakaan. Voittajaluokka taas on kyllä vielä niin kesken, ettei menty tänä vuonna, vaikka sinänsä kaikki liikkeet ovat kyllä suurin piirtein hanskassa. Treenattu ollaan kyllä paljon, sekä voittajan liikkeitä kokeenomaisesti että EVL:n uusia sääntöjä. Lisäksi vuoden sana onkin ollut viretreeni, joka on kyllä tuottanut tulosta jopa siihen pisteeseen, että mudi on keittänyt melkein yli.

  Vuodelle 2016: VOI1. Mieluummin hallikaudella, ja koska en usko ihan vielä kevääseen, niin syksyllä sitten. Koularia ei yritetä ollenkaan; turha kiusata koiraa metskulla useammassa kokeessa, kun sitä ei enää tarvitse jatkossa.
  Konkreettisena liikkeet vahvoiksi ja lisää koevireen treeniä. Myös EVL-liikkeet loppuun kuntoon, vaikka kokeesta en vielä unelmoikaan.

 • Rally-toko
  Viimeinen VOIHYV -> RTK3, RTK4, SM-kisat
  Konkreettisena: varma oikean puolen seuruu, myös peruuttaminen


  (Oikealla oleva kuva käytösruudusta, c: Ritva Oljakkala)
  Kisatavoitteet saavutettiin ja reilusti ylikin, Ora olisi jo melkein kolminkertaisesti RTK4. Valiotuloksia ei valitettavasti saatu (ei tosin ollut tavoitteenakaan), mutta SM-kisoista saatiin niinkin hurja saavutus kuin finaalipaikka ja lopulta SM6. Oikean puolen seuruu on kyllä vahvistunut hurjasti vuoden varrella, mutta peruuttaminen oikealla on edelleen meidän akilleen kantapää, joskaan ei ihan niin pahasti kuin vuosi sitten - vuoden viimeisissä treeneissä 30.12. olin kylläkin huomaavinani jotain läpimurtoa tämän asian kanssa!

  Vuodelle 2016: Valiotuloksia, ja olisihan se valionarvo kiva saavuttaa, kun kaikki mahdollisuudet siihen on. Mutta edes yksi >95/100! SM-kisoihin osallistuminen jälleen, sinne ei paineita.
  Konkreettisena rauha tekemiseen ja voihan ratavire, voisiko sen saada tasaisemman hyväksi eikä joko keulimaan tai latistumaan!

 • Pk-hommat: jälki, tottis, esineruutu
  Jälki kisakuntoon, mahd. FH-koe, mutta ei paineita; konkreettisesti pidempiä jälkiä ja tarkkuutta, ylipäänsä treenaamista
  Tottiksen ajattelua, pk-hypyn ja -esteen treenaus, eteenmenoa
  Esineruutuun kokeenomaisuutta


  No joo. Keväällä ja kesällä treenattiin kyllä jälkeä ihan hyvin, mutta sitten tapahtui jotain eikä olla treenattu enää ollenkaan koko loppukesällä saatika syksyllä, vaikka lumeton kausi jatkui täällä etelässä todella pitkälle joulukuulle asti. Onneksi ei ollut paineita, niitä ei totisesti otettukaan. Tottista ei olla ajateltu juuri enempää kuin viime vuonnakaan, paitsi kesällä kokeilin kerran pk-estettä Oran kanssa. Esineruutua ollaan tehty ja todettu, että ei se ihan toimikaan kisaetäisyyksillä kunnon pistoilla, siinä(kin) riittää puuhaa.

  Vuodelle 2016: No jos nyt treenattaisi. Turha haaveilla kokeista, jos ei ole säännöllistä treenitahtia. Jälkileiri olisi vuoden 2015 tavoin tosi kiva! Esineruudun haluaisin kunnolla kuntoon, siihen kun kuitenkin on tosi hyvät edellytykset.

 • Koiratanssi
  Esitys kuntoon, toive kisoista 2015. Mahd. biisin vaihto

  Mietittiin asiaa kunnolla vasta loppuvuodesta, eli ei kyllä päästy kisaamaan. Biisi meni taas vaihtoon ja nyt olen tyrmännyt sen jälleen kerran uudelleen, joten ollaan taas koreografian kanssa lähtöpisteessä. Treenattu ollaan kuitenkin varsinkin nyt loppuvuodesta todella paljon ja tekeillä on tällä hetkellä sekä FS- että HTM-esitys.

  Vuodelle 2016: No nyt kyllä kisoihin, mikäli vaan sattuisi hyvään saumaan! Sekä freestyle- että HTM-esityksellä, jopa samoissa kisoissa? Treenataan ja pidetään tämä tämänhetkinen inspiraatio ja motivaatio treenaamiseen! Konkreettisena uusien temppujen opettelu varmoiksi asti.

 • Paimennus
  Treenataan, kehitytään, mahd. Unkarin reissu

  Jos jostain ollaan kunnolla lintsattu, niin ehdottomasti tästä... Käytiin koko vuoden aikana ehkä pari kertaa lampailla ja se siitä. Ihan naurettavaa. Unkariinkin oltiin taas lähdössä, mutta koska ei päästy treenaamaan, olin jättämässä koiraa kotiin, ja lopulta jäin itsekin, kun matkaseurakin päätti jäädä. Tästä kyllä sätin itseäni, hyi hyi. Huoh.

  Vuodelle 2016: En tiedä, mitä tavoitteita tai päätöksiä uskaltaisin asettaa ollenkaan tulevalle vuodelle paimennuksen suhteen. Haluaisin kopioida edellisen vuoden tavoitteen tähän, mutta tulisin ehkä sättimään itseäni uudelleen taas vuoden päästä samasta aiheesta. Josko siis kirjoittaisin tähän, että mahdollisimman paljon treenaamaan ja ainakaan kokonaan ei olla näkemättä lambeja. Josko vaikka auton hankkimisen jälkeen lampaatkin olisi helpommin tavoitettavissa.

 • Veto
  Kuntoon ja vähän treeniä, pyöräilyä
  Vähän treenattiin alkukesästä, mutta aika huonosti, kun ei ole millä vedättää (en jaksa juosta Oran tahtia ja pyörällä pelkään meneväni nurin ensimetreillä). Pyöräiltiin joo jonkin verran.
 • Luonnetesti
  Check, 102 pistettä ++.
 • Pennun hyväkyminen kunnolla lauman jäseneksi
  Niin hyvin kuin Ora vaan pystyy, vaikka eipä ne ylimpiä ystäviä Oran puolesta olekaan.
 • Sterilointi, sikälimikäli aloittaa juoksuja enää ikinä. Jos ei, niin tutkitaan miksei.
  Aloitti juoksut melkein kahden vuoden tauolla, mutta en sterkannut vielä kisojen takia.

  Muuta Oran vuodelle 2016: Eh-dot-to-mas-ti sterilointi, mieluiten heti alkuvuodesta. Kilpirauhasarvojen tutkiminen. Tarkempi tutustuminen Rally FrE:hen. Ren 

 • Kunnon koirakansalaiseksi kasvaminen;
  hyvät pohjat harrastuslajeihin (agility, toko&rt, namijälkiä);
  paimentamassa käynti;
  temppuja;
  mahd. luustokuvaukset


  Ren saavutti tavoitteensa ehdottomasti paremmin kuin hyvin. Se on ikäisekseen maailman paras koirakansalainen, kuuliainen pieni muumien lohikäärme, joka tekee töitä ihan hirveän hyvällä palolla. Treenattiin tokojuttuja juuri kuten olin suunnitellutkin, eli tosi vähän mitään varsinaisia liikkeitä, mutta paljon asennetta ja niitä kuuluisia pohjia, kuten virettä, häiriönsietoa ja pieniä liikkeiden osia.
  Alla olevat kuvat c: Miranda Mäki (ylempi) ja Ritva Oljakkala (alempi, rally.tokokisoista).

 • Rally-tokossa Ren kävi kisaamassakin kolme kertaa pistein 100, 96 ja 96, ja sai näinollen koularin RTK1 ihan "vahingossa", kun se nyt sattui osaamaan kaiken tarvittavan. Tokoon se olisi teoriassa aika valmis, mutten halua viedä vielä henkisesti näin keskeneräistä koiraa niinkin totiseen tilanteeseen kuin tokokokeeseen. Agility on muutenkin ehdottomasti Renin ykköslaji, ja sen kanssa tuntuu jotenkin tyhmältä treenata tokoa ylipäänsä, kun voisi tehdä yhtä hyvin aksaa. Agilityssä se onkin kehittynyt ihan huomaamatta ihan hirveän pätevästi ja hallussa onkin kaikki esteen keppejä ja A-estettä lukuunottamatta, vaikka toki treeniä treeniä vaatii näin nuori koira. Jälkiä Ren teki kuten Ora, eli alkukesästä ja kesällä jonkin verran, mutta loppukesästä/syksyllä ei ollenkaan; ihan hyvän pohjan jälkitouhuille Ren kuitenkin mielestäni sai. Paimentamassa tai "paimentamassa" se kävi yhden kerran kääntymässä ja osoitti kyllä kiinnostusta lampaille, mutta ei niin paljon, että se saisi varastaa Oran paikan paimenkoirana. Temppuja oltaisi voitu treenata enemmänkin, vaikka kyllä niitä tehtiin, ja olenkin nyt loppuvuodesta yrittänyt taas ryhdistäytyä ihan vaan turhanpäiväisen naksuttelun kanssa.

  Renin vuodelle 2016

 • Luustokuvat 28.1.
 • Agility: Kaikki olettaen, että luustokuvat eivät paljasta mitään ylläreitä. Kisaikään Ren tulee huhtikuun lopussa, jolloin mittaus - syvästi, syvästi toivon, että mediksi. Kepit ja A-este juoksarina kuntoon, ne ovat toivon mukaan kevään projektit. Paljon irtoamisia (koska potentiaalia löytyy huimasti) sekä varmuutta, varmuutta ja vielä lisää varmuutta kaikin puolin kaikille osa-alueille agilityssä. Konkreettisesti hyppytekniikkaa. Jotkut epikset.
  Kisaamaan varmasti ensi vuoden puolella, mutta kisojen suhteen ei minkäänlaisia paineita. Melkein toivoisin, ettei mitään LUVA-tulvaa olisi tiedossa. :)
 • Toko: ALO1 ja ehkä koularikin, jos innostun, muuten ei mitään tavoitteita. Ylempien luokkien liikkeiden pohjustelua.
 • Rally-toko: RTK2, muuten ei tässäkään tavoitteita. Ihan samat kuin tokoon, eli ylempien luokkien liikkeiden pohjustamista. Oikealla puolella seuruu onkin jo ihan ok, mutta lisää varmuutta siihen.
 • Pk-hommat: Treenataan jälkeä, jos saataisi keppejä ja kulmia mukaan touhuun. Esineruutuun tutustumista riippuen ihan siitä, missä vaiheessa noudot on muuten. 
 • Vetoon tutustuminen; temppuja silmälläpitäen koiratanssia
 • Yritän pitää tavoitteet aina suhteellisen pieninä ja mahdollisimman realistisina. En ole kilpailuviettinen ihminen, jonka takia "ei paineita" tarkoittaa oikeasti sitä. Mitä tahansa voi sattua vuoden varrella ja kaikkikin treenaaminen voi yhtäkkiä joutua jäihin vaikka koko vuodeksi - mutta ei se mitään. Kunhan pysyisimme kaikki kunnossa, ei tulisi liian suuria vastoinkäymisiä (niitä pieniä tulee ja kuuluukin tulla) ja päivät rullaisivat niin, että kaikki olisivat terveitä niin fyysisesti kuin henkisestikin. Nähdään kavereita, sekä koirat että minä, pysytään aktiivisina. Ollaan onnellisia, viis mistään kilpailu- ja koetuloksista. 

  Vuoden ensimmäiset treenit on kuitenkin tänään. Renille on tiedossa ohjatut agilitytreenit, Oralle itsenäiset koiratanssit/tokot. Tavoitteena on vain yrittää pitää kivaa ja nauraa omille virheille, sekä tänään että jatkossa!


  5 kommenttia:

  1. Te pääsitte kyllä tavoitteisiin todella hyvin ja saitte vuoden aikana huikean paljon aikaan! Hyvää uutta vuotta! :)

   VastaaPoista
  2. Tavoitteiden pitäminen pieninä ja realistisina kuulostaa hyvältä suunnitelmalta! Mä pyrin samaan... :D Hyvää Uutta Vuotta ja onnea hyvin sujuneesta viime vuodesta! :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Se on, pettyminen itseensä tai tavoitteiden liika tavoitteleminen sitten loppuvuodesta ei ole yhtään kivaa. Kiitos samoin! :)

    Poista
  3. Haaste! ;) http://kodacolhu.blogspot.fi/2016/01/kuka-sina-olet.html

   VastaaPoista