Hae tästä blogista

Ora

-->
Perustiedot

2 v 4 kkTakkutukan Mustaa Kultaa x Bestmudi Dió

 Rotu/breed  mudi
 Sukupuoli/sex  narttu/female
 Nimi/name  Takkutukan Vihuri "Ora"
 Tittelit/titles  BH TK1 RTK2 RTK3 RTK4
 Syntymäaika/d.o.b.  4.3.2012
 Mitat/size  16,7 kg/n. 50 cm (10/2014)
 Sisarukset/siblings  Vinka, Praha, Vauhti, Velmu, Mauno, Musti
 Kasvattaja/breeder  Sanna Laine-Evans, Kennel Takkutukan
 Omistaja/owner  Oona Mäki
 Rek.nro/reg.nro  FI25018/12
 Muualla/elsewhere  KoiraNetPetsie

 Terveys/health   
 Lonkat/hips A/B
 Kyynärät/elbows 0/0
 Polvet/knees 0/0 (11.4.2013), 0/0 (14.4.2015), oikea löysempi
 Selkä/backnikamien epämuotoisuus normaali/normal
välimuotoinen lanne-ristinikama normaali/normal
spondyloosivapaa (epävirallinen, alle 2-v.)
/spondylosis free (unoffical, under 2 yrs)
 Olat/shoulders terveet (epävirallinen)/ok (unoffical)
 Sydän/heart ei sivuääniä/ok
 Silmät/eyes OK (ei perinnöllisiä silmäsairauksia, 10.12.2014)
/ok, no hereditary eye diseases
 kyyneltuotanto 18/18 (normaali, 22.3.2014)
/tear prod. normal
 Verikokeet
/blood tests
 ok (12.12.2013)

Ensimmäiset juoksut 12.9.2013 (1 v 6 kk)
Toiset juoksut 9.7.2015 (3 v 4 kk, juoksuväli 22 kk)
 
Agility maxi3, 1x SERT-A
Rally-toko RTK1 RTK2 RTK3 RTK4 (MESHYVx9)
Toko TK1, TK2, oikeus voittajaluokkaan
Hyväksytty BH-koe
Näyttelytulos EH 
Muut saavutukset:
HSKH:n agilityn maksi2-luokan seuramestari 2014
Oikeus agilityn SM-kisoihin 2016
HSKH:n rally-tokon SM-joukkueen koira (AVO) 2014
Rally-tokon valmennusrenkaan koirakko 2015-2016
Rally-tokon yksilökilpailun SM6 2015 (+ HSKH:n SM-joukkueen koira (MES))

HSKH:n tokon SM-joukkueen koira (AVO) 2015

 
Luonnetestattu 1.8.2015 
+102 p, ++ (laukauskokematon)
 
Toimintakyky +1b Kohtuullisen pieni
Terävyys +1a Pieni ilman jäljellejäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +2 Suuri, hillitty
Taisteluhalu +2a Kohtuullinen
Hermorakenne +1a Hermostunein pyrkimyksin
Temperamentti +1 Erittäin vilkas
Kovuus -2 Pehmeä (ei näy juuri arjessa tai varsinkaan treenatessa)
Luoksepäästävyys +2b Luoksepäästävä, hieman pidättyväinen
++ laukauskokematon (hieman säpsähti, ei reagoi arjessa)

Yleistä


Ora, Neiti Orwelsson, Johnsson tai kasvattajan sanoin Oraakkeli. Ora on se kauan odotettu ja pitkään harkittu ja mietitty ensimmäinen ns. kunnollinen harrastuskoira, jonka kanssa on muodostunut tavoitteita monessa lajissa. Se haettu koira, joka pystyisi johdattamaan minkä tahansa koiraharrastuslajin maailmaan, ja jonka kanssa voisi kokeilla ihan mitä tahansa. Ja sellaisen sain.

Ora on Persoona isolla P:llä. Se on samalla maailman ihastuttavin ja vihastuttavin koira. Oikein mainiolla tapauksella on kuitenkin ne omat oikkunsa, jotka tekevät siitä aika haastavan – ja omanlaisensa. Ora tuntuu monien muidenkin mudien tavoin olevan kuin hyvä viini, joka paranee sitä mukaa, mitä enemmän ikää tulee mittariin. Kovin yksinkertainen siitä kuitenkaan tuskin ikinä tulee.Helposti motivoitavissa oleva, ahne ja erittäin taistelutahtoinen koira on unelma treenikentällä, kuten tässäkin tapauksessa. Palkaksi treeneissä Oralle kelpaa mikä tahansa lelusta ja ruuasta sosiaaliseen palkkaan, joskin palkkojen laaduilla on eroja. Ora ei ole kuitenkaan koira, joka syttyisi heti täysillä tekemiseen, oli tilanne mikä tahansa – oikea vire pitää löytää ennen treenaamista tai kisaamista, kun puhutaan tottelevaisuuslajeista. Kun vire ja into on löydetty, mudi työskentelee todella halukkaasti ja iloisesti, mutta jos sitä ei löydy, on koira helposti vähän kuutamolla. Palkkauksen ja vireennoston kanssa pitää olla myös tarkkana, sillä Ora kiihtyy herkästi ja sitten keittää huutamisen kera yli, jolloin mikään ei toimi. Itsevarma mudi saattaa myös suuttua mulle huutamalla esimerkiksi korjatessani sen perusasennon paikkaa, jos vähänkään kosken siihen fyysisesti. Uudet asiat ja paikat otetaan lunkisti vastaan eikä Oralla ole stressi- tai rauhoittumisongelmia esimerkiksi kisapaikoilla tai missään muuallakaan. Se on myös erittäin sopeutuvainen ja hirveän helppo kaupunkieläin niin kauan, kun siihen ei kiinnitetä mitään suurta huomiota. Esimerkiksi koirien rähinästä vieressä (tms) Oralla kuitenkin kestää palautua henkisesti jonkin aikaa – sillä menee ns. pasmat sekaisin, eikä se sitten osaa enää keskittyä siihen, mitä oltiin tekemässä. Ora on myös todella vilkas huomioiden ihan kaiken ympärillä tapahtuvan, ja siitä johtuen melkoisen häiriöherkkä, jonka kanssa ollaan tehty töitä ja tullaan varmasti tekemään koko koiran eliniän ajan. Mitenkään erityisen pehmeäksi enkä varsinkaan ohjaajapehmeäksi Oraa en kuitenkaan sanoisi, sillä se ei ole koira, jolle esimerkiksi jäisi traumoja yhtään mistään, tai joka ottaisi nokkiinsa vähän kovemmastakin käsittelystä. Ora on erittäin nopea reagoimaan asioihin eikä se reaktioissaan juuri kysele, varsinkaan nuorempana kysellyt. Se tekikin Oran teini-iästä melko haastavan.

Energia ei Oralta tunnu loppuvan kesken ja mudi kiihtyy vähän liikaakin jo pelkistä rapsutuksista, jolloin esitellään herkästi myös laajaa ääniskaalaa mörinöillä ja mölinöillä. Onneksi lenkillä ollaan nykyään jo opittu pääasiassa ravaamaan laukkaamisen sijaan ja sisätiloissa, kun mitään ei tapahdu, on osattu aina olla huomaamattomia yleensä nukkumassa, eli toisin sanoen on-off -nappi löytyy hyvin. Ulos ei ole Oralla ikinä kiire, ja se nukkuu ja laiskottelee juuri niin kauan kuin minäkin. Yksinolon kanssa Oralla ei pentuaikaa lukuunottamatta ole ollut mitään ongelmia – sen voi jättää vaikka koko asuntoon, eikä se koske edes eteisessä lojuviin roskiksiin tai sängyllä, ihan koiran ulottuvilla, olevaan avonaiseen keksipakettiin. Mudi vahtii ja omii kyllä jonkin verran asioita, kuten huonetta, esineitä ja vähän asuntoakin, mutta kerrostalon äänille se ei turhaan hauku ja sisääntuleville ihmisille se haukkuu vain mun ollessa kotona. Riistavietti on Oralla makuuni liian suuri, ja rusakot ovatkin ehkä meidän suurin murheenkryyni. Esimerkiksi lintuihin tai oraviin ei kuitenkaan reagoida.


Ora ei ole laumakoira. Se tulee kyllä toimeen lähes koiran kuin koiran kanssa, ja lenkille uskallan lähteä oikeastaan kenen kanssa vain, oli sitten iso tai pieni porukka. Leikeistä Orasta parasta on juosta keppi suussa jäniksenä muille koirille, joskin äänenkäyttöä esitellään myös juostessa, joka pelottaa herkimmät koirat tiehensä. Kuitenkin ollessaan remmissä tai joutuessaan ahtaaseen lähietäisyyteen toisen koiran kanssa sitä alkaa ahdistaa. Oran oma tila on suuri, ja sitä puolustetaan ahdistuneella murinalla. Päälle Ora ei käy, mutta konflikteilta ei ole kokonaan vältytty, sillä murina nyt luonnollisesti on toiselle koiralle provosoiva ele. Parhaimillaan Ora on varmastikin ainoana koirana. Vieraita ihmisiä Ora ei yleensä rakasta, mutta pienen yhdessähengailun jälkeen saattaa tulla jo itse hakemaan rapsutuksia – täysin selvää en ole vieläkään ottanut, enkä varmaan koskaan tule ottamaankaan, mudin sielunelämästä ihmisiä kohtaan, sillä joku saattaa olla loppuun asti hirveä mörkö, kun taas joku toinen on paras ystävä heti ensitapaamisesta lähtien. Mudi-ihmiset Ora tuntuu jollain seitsemännellä aistilla tunnistavan ja niitä rakastavan. Treeni- ja kisapaikoilla Ora on sosiaalisimmillaan ja voi olla tyytyväisenä rapsutettavana jopa ventovieraan jaloissa.

Treenikentälle on Oran kanssa aina ilo lähteä. Valitsin sitten lajin kuin lajin tulee Ora mukaan intoa puhkuen ja tehtiin me mitä vain, on mudilla aina ihan hirveän kivaa. Se onkin Orwen kanssa ehkä palkitsevinta: nähdä se ilo, mikä koirassa on treenien alkaessa, treenien aikana ja treenin jälkeen. Se heiluva häntä koiran seuratessa on parasta.Ora on monenkin ihmisen suusta kuultuna ”multitalentti”. Me ei keskitytä vain yhteen lajiin, vaan treenataan yhdessä niin agilityä, tokoa, rally-tokoa, paimennusta, pk- ja FH-jälkeä, koiratanssia kuin vetoakin. Myös hakua tehtiin pentuna ja raunioillakin kävästiin, mutta ohjaaja ei oikein siihen syttynyt ja koska vieraat ihmiseteivät ole Oran intohimo, päätin jättää lajin – ehkä vain hautumaan, mistä sitä ikinä tietää.
Korkeimmat tavoitteet ovat agilityssä, jossa nousimme maxi3-luokkaan loppukesästä 2014. Kolmosissa heikkoutemme ovat paremmin esillä - mä unohtelen ratoja ja vaikka mudi on nopea, se ei kuitenkaan yllä huipputasolle.
Tokoa mun ei pitänyt treenata kuin satunnaisesti kotona asenteella ”ehkä me joskus mennään kokeeseen”, mutta tavoitteet pikkuhiljaa ovat karttuneet taitojen mukana, ja tällä hetkellä TK1 on plakkarissa. Paikkamakuun kanssa ollaan tehty kaikkein eniten töitä ja olen sen kerran opettanut kokonaan uudelleenkin, kun koira oli siellä niin törkeän levoton. Rally-toko tulikin sitten vähän tokon siivellä, koska siinä ei ollut sitä tokossa jarruttavaa paikkamakuuta. Rally on muutenkin ollut meille juuri se meidän laji, johon meidän on tarvinnut erikseen treenata itse tehtäviä verrattaen aika vähän toko-, koiratanssi- ja agilitytaustan takia. Koiratanssissakin olisi kiva päästä joskus kisaamaan - Oralle on ihan parasta opettaa temppuja naksutellen, koska sen into on niin mahtavaa katsottavaa. Joskus se into tosin pursuaa vähän yli niin, ettei osata enää ajatella.
Paimenessa käymme resurssien mukaan niin kasvattajalla kuin muuallakin ja Ora on todettu erittäin hyväksi paimenkoiranaluksi, jossa kuitenkin riittää koulutettavaa - töitä pitää tehdä lähinnä mielentilan kanssa, joka on tällä hetkellä turhan kiihkeä. Haukkua pitää kitkeä ja vauhtia pitäisi saada rutkasti alaspäin.
Pk-lajeista jälki on meidän juttu, resurssien niin salliessa vielä enemmän pelto- kuin metsäjälki..Nenänkäyttö on Oralla hirveän hyvää, ja esineiden ilmaisut (maahan) oikein sujuvia – keppien ilmaisua vielä treenataan. Jäljellä ongelmaa tuottaa satunnainen kaahaaminen ja kuten kaikessa muussakin tekemisessä se, että jos pakka hajoaa = jälki häviää, on pää hankala kasata siihen keskittymiseen, mikä vaaditaan työskentelyn jatkamiseen. Esineruudussa Ora on luonnonlahjakkuus.Tulokset 17.5.2015 asti; katso loput tulokset KoiraNetistä (päivittyy hitaasti)

Agilitykisat

Paikka
Pvm
Luokka
Tulos
Aika
Sijoitus
HSKH, Vantaa14.5.2015maxi-3 agi
maxi-3 agi
HYL
0 vp
-
-10,78 s (~4,4 m/s)
-
6/35
HSKH, Vantaa17.1.2015maxi-3 agiHYL--
HSKH, Vantaa29.11.2014maxi-3 agi
maxi-3 agi
maxi-3 hyppy
10 vp
0 vp
10 vp
-
-4,45 s (3,89 m/s)
-
19/35
7/43
26/41
BAT, Vantaa26.10.2014maxi-3 agi
maxi-3 agi
maxi-3 hyppy
5
HYL
HYL
-1,00 (3,61 m/s)
-
-
21/49
-
-
HSKH, Vantaa26.10.2014maxi-3 agi
maxi-3 hyppy
maxi-3 agi
HYL
HYL
HYL
-
-
-
-
-
-
HSKH, Vantaa31.8.2014maxi-3 agi17,412,41-
HSKH, Vantaa30.8.2014maxi-2 agi0, SERT-9,93 (3,99 m/s)3/18
JANKK, Janakkala
(Agirotu)
5.7.2014maxi-2 agi
Open SM
maxi-2 agi
12,06 vp
HYL
0, LUVA
2,06
-
-8,78 (3,87 m/s)
13/34
-
2/28
HAU, Helsinki10.6.2014maxi-2 hyppy
maxi-2 agi
HYL
HYL
-
-
-
-
HSKH, Vantaa29.5.2014maxi-2 hyppy
maxi-2 agi
HYL
0, LUVA
-
-6,04 s (3,69 m/s)
-
2/20
HAU, Helsinki20.4.2014maxi-2 hyppy
maxi-2 agi
maxi-1 agi
HYL
HYL
0, SERT
-
-
-14,28 s (4,31 m/s)
-
-
3/42
PORSK, Porvoo30.3.2014maxi-1 agi
maxi-1 hyppy
5 vp
HYL
-9,25 s (3,91 m/s)
-
7/24
-
JAU, Vantaa2.3.2014maxi-1 agi
maxi-1 agi
0, LUVA
HYL
-5,08 s (3,72 m/s)
-
4/28
-
HSKH, Vantaa12.1.2014maxi-1 agi
maxi-1 hyppy
0, LUVA
5 vp
-18,02 s (4,39 m/s)
-13,24 s (4,49 m/s)
3/26
7/26
JAU, Vantaa4.1.2014maxi-1 agi
maxi-1 hyppy
HYL
5 vp
-
-14,26 s (4,75 m/s)
-/32
8/24
HSKH, Vantaa1.12.2013maxi-1 agi
maxi-1 agi
10 vp
5 vp
-7,78 s (3,62 m/s)
-7,65 s (3,60 m/s)
11/39
8/37
KAT, Vantaa27.10.2013maxi-1 agi
maxi-1 hyppy
5 vp
HYL
-4,00 s (3,50 m/s)
-
5/22
-
MKK, Mäntsälä17.7.2013medimölli agi
medimölli agi
5 vp
10 vp
?3/?

Rally-tokokokeet

Paikka
Pvm
Luokka
Tulos
Sijoitus
Helsinki17.5.2015MES88/100 p, hyväksytty 
3/?
Espoo11.4.2015MES84/100 p, hyväksytty, RTK4
2/?
Vantaa22.3.2015MES90/100 p, hyväksytty
3/18
Lahti7.3.2015MES89/100 p, hyväksytty 
2/20
Janakkala7.2.2015VOI97/100 p, hyväksytty, RTK3
1/13
Janakkala23.11.2014VOI89/100 p, hyväksytty, TP
6/13
Lahti1.11.2014VOI84/100 p, hyväksytty
2/15
Veikkola27.9.2014AVO 100/100 p, hyväksytty, RTK2
1/25
Hanko7.9.2014AVO (SM-joukkue)100/100 p, hyväksytty1/15
Helsinki24.8.2014AVO88/100 p, hyväksytty4/13
Vantaa22.5.2014mölli-VOI, nollakoira 75/100 p-
Karjaa6.4.2014ALO 77/100 p, hyväksytty, RTK18/19
Janakkala8.2.2014ALO 94/100 p, hyväksytty10/23
Karjaa30.11.2013ALO 93/100 p, hyväksytty11/28

Tokokokeet

Paikka
Pvm
Luokka
Tulos
Sijoitus
Ylöjärvi 21.3.2015AVO (SM-joukkue)169,25/200 p, AVO1, TK225/100
Vantaa21.3.2015AVO170/200 p, AVO15/11
Vantaa25.1.2015AVO175/200 p, AVO14/9
Vantaa22.11.2014ALO163/200 p, ALO1, TK1-/20
Vantaa4.10.2014ALO183/200 p, ALO12/11
Vantaa23.8.2014ALO187/200 p, ALO1, KP2/7
Vantaa24.8.2013mölli-ALO159/200 p, ALO22/7


Pk-kokeet

Paikka
Pvm
Luokka
Tulos
Sijoitus
Kirkkonummi21.10.2014PAKKhyväksytty, BH-

Näyttelyt ja match show:t

Paikka
Pvm
Tulos
Sijoitus
Hyvinkää, UPK erikoisnäyttely
31.8.2014EHAVK4
Klaukkala, match show10.7.2014SIN-


Sukutaulu


Isä: TAKKUTUKAN MUSTAA KULTAA "Taito" Ii: UROS DU CLOS SAINT-JOSEPH Iii: FR CH PUSZTA FEKETE BOGANCSA ARPAD
Iie: NYIRSEGFIA VICA
Ie: FIN MVA MUSTAPIPPURIN MANSIKKAMISSI Iei: BAROMALLASI DODO
Iee: C.I.B FIN MVA SE MVA LV MVA EE MVA LT MVA RU MVA V-97 LVV-97 LTV-97 SEA-ROCK HIP HOP HIHHULI
Emä:BESTMUDI DIÓ "Dió" Ei: SZOBORKERTI MERGES SOLYOM Eii: SZOBORKERTI MERGES BUNYO
Eie: TEGLASHEGYI CSIKOS
Ee:GONDÜZÖ-ALKONYAT VADVIRAG CSOKOR Eei: SACAHAZI BAJNOK
Eee: HU CH HU JCH PASZTOR-VIRTUS FECSKE


3 kommenttia:

 1. Oi! Löysin viimeinkin blogisi, joten oli pakko liittyä lukulistalle :--)
  Itselleni on eka Mudi tulossa loppuvuodesta-alkuvuodesta, riippuen siitä koska narttu astutetaan, eli on Unkarista tulossa tuontinarttu osaomistukseen kasvin kanssa :)) Ja odotan kyllä innolla. Periaatteessa ei ole mudista mtn kokemusta, mutta lukemani ja kasvattajan kanssa jutustelun jälkeen se soveltuisi minulle parhaiten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kivaa!
   Oletko tavannut mudeja livenä? Se on mun mielestä se kaikkein tärkein asia, koska tekstit ja puheet voivat antaa ihan erilaisen kuvan, kuin ne muuten ovat. Mudit ovat myös erittäin Yksilöitä isolla Y:llä, joten pitää varautua ihan mihin vaan.

   Teretulemast lukijaksi ja toivottavasti törmäillään mudipiireissä! :-)

   Poista
  2. Kasvin luona olen käynyt katsomassa hänen omia mudejaan, joista toinen on hänen oma kasvatti ja toinen myös ulkomaantuonti narttu :)

   Poista