Hae tästä blogista

Ren

-->
Perustiedot

Selkäkarvaton 1-vuotias Ren, c: Melissa Markki

Mog-Ur's Mrs Snabb x Vimmatun Ritariretee

 Rotu/breed  mudi
 Sukupuoli/sex  narttu/female
 Nimi/name  Hyberhyber Puhuri "Ren"
 Tittelit/titles  RTK1
 Syntymäaika/d.o.b.  22.10.2014
 Mitat/size  14,0 kg/~43 cm (28.1.2016)
 Siskot/sisters  Flinga, Nana, Mitra, Kotte, Kina
 Kasvattaja/breeder  Salla Vornanen, Kennel Hyberhyber
 Omistajat/owners  Salla Vornanen & Oona Mäki
 Rek.nro/reg.no.  FI54485/14
 Muualla/elsewhere  KoiranetPetsie

 Terveys/health   
 Lonkat/hips A/A
 Kyynärät/elbows 0/0
 Polvet/knees 0/0 (28.1.2016)
 Selkä/backvälimuotoinen lanne-ristinikama normaali/normal
 Silmät/eyes Distichiasis (yksi ylimääräinen ripsi)
/distichiasis (one extra eyelash) (28.1.2016)
 Kilpirauhastestit
/thyroid test
 TSH & T4 ok (28.1.2016)


Pentutestattu 6-viikkoisena (blogipostaus)
Ren on minulla sijoituksessa kasvattajaltaan (yksi pentue/4 v).

Agility mölli
Rally-toko RTK1, AVOHYVx1

Yleistä

Rentukka, Ren, Rennie, Pennie, Penni(nen), Pena, Pennepasta, Pennelsson. Kaikki tarkoittamassa yhtä koiraa.

Nimi "Ren" on lyhennetty versio rentukasta. Se tarkoittaa eri kielillä mm. piparjuurta, puhtautta, poroa ja jopa munuaisia. Egyptiläisessä mytologiassa Ren on ihmisen sielun ns. "nimisielu" - mytologian mukaan ihminen eli niin kauan, kuin hänen nimeään sanottiin. Lisäksi varhaisimmassa kiinalaisessa tekstissä käsite Ren on käännetty hyvyydeksi, hyväntahtoisuudeksi ja inhimillisyydeksi.

Ren on koira, jota ei vain voinut olla ottamatta. Jonka ei alun perin pitänyt edes tulla asumaan luokseni, kun eihän toista koiraa pitänyt tulla pakkaa sotkemaan vielä vuosiin, mutta jotain tapahtui tämän pennun kohdalla. Olin alun perin jutellut Sallan kanssa ihan alustavasti näiden pentujen pennuista, kunnes pennut osuivatkin elämäntilanteellisesti hyvään saumaan, enkä osannut sanoa sijoitustarjoukselle ei. Ja hyvä, etten osannut.

Tekstin kirjoitushetkellä Ren 16 kk.

Ren on täyttä kultaa. Arjessa tavattoman helppo, kunhan vain osataan pitää kiinni rajoista, koska Ren kyllä huomaa, jos sen tilaisuus on koittanut. Se on ennen kaikkea verrattain rauhallinen, mikäli mitään ei tapahdu, eikä se esimerkiksi lenkillä juokse yksinään pää kolmantena jalkana ristiin rastiin vaan pysyttelee hepuleita lukuunottamatta aina lähettyvillä. Joskus huomaan vasta lenkin lopussa unohtaneeni hihnan kokonaan kotiin. Renin laumavietti on todella korkea ja miellyttämisenhalua löytyy rutkasti, ja se on leimautunut omistajaansa erittäin vahvasti. Rennosti Ren osaa ottaa paikassa kuin paikassa eikä se hätkähdä lainkaan uusista paikoista, alustoista tai äänistä, joskin metsässä saattaa välillä asua pieni mörkö, jolle pitää aavistuksen pöhistä ensalkuun. Ren on sopivan nöyrä ja ohjaajapehmeä, muttei yhtään liikaa, vaan omaakin tahtoa löytyy kyllä.

Ren rakastaa kaikkia ja ennen kaikkea kaikkea, eivätkä sen vaaleanpunaiset lasit ole siirtyneet silmiltä vieläkään sen täyttäessä puolitoista vuotta. Yltiösosiaalinen Ren ei kuitenkaan (onneksi) ole, vaan vieraiden ja tuttujen (niin ihmisten kuin koirienkin) välillä moikkaamisero on kyllä olemassa - eli riemastuuko Ren vain sivistynesti ja hillitysti vai hillitsemättömästi. Ensimmäisten juoksujen jälkeen Ren on myös oppinut pitämään puolensa uhkaavan oloisten, ahdistelevien ja päällekäyvien koirien kanssa, kun ennen epäilin osaako se edes murista. Tyypillisenä mudin piirteenä se myös omii esineitä ja niitä puolustaessaan Ren osaa jopa näyttää hammasta, mutta en voisi ikinä kuvitella Renin aloittavan tappelua kenenkään kanssa. Pääosin se kuitenkin tulee toimeen koiran kuin koiran kanssa ja Ren on lahjakas pentujenleikittäjä. Renin koko elämä on yhtä siistiiiiiii ja hienoa, ihan sama mitä tehtiin tai minne mentiin. Jos kukaan ei häntä huomaa, ja Renillä on tylsää, se viihdyttää itse itseään erittäin taidokkaasti heitellen leluja itselleen ja pyörien selällään niiden kanssa keskellä lattiaa.

c: Miranda Mäki

Harrastuskoirana Ren on todella kiva ja lupaava. Se on kyllä luonnollisen vilkas, mutta ei kuitenkaan kovinkaan häiriöherkkä, vaan sen kanssa on pennusta lähtien ollut helppo työskennellä häiriössä kuin häiriössä. Ren on aina ollut kekseliäs ja todella oppivainen, ja naksuttelutuokiot ovatkin tuottameet todella hyvin tulosta. Intoa riittää vaikka muille jakaa lajissa kuin lajissa ja Ren palkkautuu moitteetta niin leluilla kuin melko ahneena koirana millä tahansa namillakin. Noutaminen ei ole ollut Renille ikinä erityisen luontaista, mutta senkin ilon merle on löytänyt opettamalla. Lelujen repiminen ihmisen kanssa on kuitenkin Renille se ykkösjuttu, eikä sen puolesta taistelutahtoa kyllä puutu. Agilitykoirana Ren on hyvin kiihkeä ja vauhdikas, mutta ei mikään hihaan tai näpeille käyvä piru, vaan suhteellisen kiltti ohjattava. Kaikissa harrastuslajeissa Renin kanssa pitää tehdä töitä melko neutraalisti, tai se riemastuu niin kovin, ettei pysy pöksyissään. Tietynlainen koirassa kaipaamani aggressio tai sinnikkyys Reniltä kuitenkin puuttuu: Oran tavoin se ei suutu itsekseen ja yritä selvittää pulmaa itsenäisesti hamaan tulevaisuuteen, vaan se kääntyy helposti ohjaajan puoleen ja jopa pidemmän päälle luovuttaa - en kuitenkaan rinnastaisi tätä toimintakykyyn, sillä lamaantunut Ren ei ole varmaan vielä ikinä. Tämä ominaisuus on tietysti suoraan verrannollinen laumaviettiin/itsenäisyyteen ja siihen, mikä tekee siitä arkikoirana niin helpon tapauksen, joten mitäpä sitä valittamaan - täydellistä ei ole olemassa. ;)

Ren treenaa ykköslajinaan agilityä, mutta lisäksi myös rally-tokoa, tokoa, koiratanssia, pk-jälkiä ja tulee käymään satunnaisesti paimenessa. Tällä hetkellä se on yhden kokeilun jälkeen osoittanut kiinnostusta lampaisiin. Lisäksi tarkoituksenani olisi opettaa se vetoon.Sukutaulu


Laskujen mukaan Renin siskoineen pitäisi olla vielä viimeinen polvi ER-rekisteröitäviä koiria, mutta siitä huolimatta ne menivät FIN-rekisteriin.

Isä: VIMMATUN RITARIRETEE "Veijo" Ii: KECSKEFOGO BABER Iii: KÖRÖSHATI-PÁSZTOR LANTOS
Iie: SÜTI
Ie: MUSTANTASSUN SORJA SABOTAASI Iei: MADRAZ-BUNDA ATHOS
Iee: BAROMALLASI CECIL
Emä:MOG-UR'S MRS SNABB "Subré" Ei: MOG-UR'S MR DIAMOND Eii: MOG-UR'S MR ARMAS
Eie: BESZÉDES A MUDIM TÜNDÉREM TUBICÁM
Ee: MOG-UR'S MRS TOVA Eei: SIGERDRIVAS ANDALGO QUITUS
Eee: MOG-UR'S MRS MURRON


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti