Hae tästä blogista

tiistai 18. marraskuuta 2014

Tokon KV-säännöt ja me

Mikäli jollekulle tokoharrastajalle on vielä epäselvää, niin Suomen tokosäännöt tulevat uudistumaan kansainvälisiksi säännöiksi näillä näkymin ensi vuoden elokuussa. Kansainväliset säännöt ovat käytössä useissa Euroopan maissa, jolloin kisaaminen maan rajojen ulkopuolella tulee huomattavasti helpommaksi.
Alokasluokka pysyy Suomessa kansallisena alokasluokkana (ilmeisesti kuitenkin muutosten kera), mutta AVO korvataan kansainvälisellä class 1 -luokalla, VOI class 2:lla ja EVL class 3:lla. Liikkeet tulevat olemaan suurin piirtein samoja kuin tokokokeissa aiemminkin, mutta joidenkin suoritustapa muuttuu ja jotkut liikkeet vaihtuvat luokasta riippuen. Se, muuttuuko luokat helpompaan vai vaikeampaan suuntaan, riippunee täysin koirakosta, mutta selvää on ainakin se, että harppaukset luokkien välillä pienenevät ja luokista tulee keskenään yhtenäisempiä.

Kuva: Jenny Söderlund

Titteleiden ja tuloksien kanssa pelaaminen on helppoa - vielä helpompaa kuin rally-tokon tuloksien kanssa, kun laji virallistui Suomessa tänä keväänä. Koularit pysyvät entisellään ja koira tulee jatkamaan kilpailemista samassa luokassa, mihin on jäänyt ennen sääntömuutostakin. Mikäli koiralla on esimerkiksi tulos VOI1, voi se vielä käydä kisaamassa kansainvälisessä, voittajaa vastaavassa class 2 -luokassa maksimissaan kahden 1-tuloksen verran, jolloin saa vastaavan koulutustunnuksen ja siirtyy kilpailemaan 3-luokassa. Sama koira voi myös jatkaa 3-luokkaan (EVL) ilman koulutustunnuksen hakemista, kuten nykyisilläkin säännöillä.

Uusien sääntöjen liikkeitä ei ole vielä varmaksi julkistettu, mutta mikäli varhainen tieto pitää paikkansa, uudessa 1-luokassa on kahden minuutin piilopaikkamakuu, mutta 2-luokassa vain minuutin kestävä paikkaistuminen, jossa ohjaajat ovat näkyvissä. Lisäksi varhaisen tiedon mukaan jo uudessa 1-luokassa eli ns. AVO:ssa tulee olemaan ruutu, josta tosin koiraa ei kutsuta seuraamaan, vaan sen luokse mennään ruudun sisälle, jossa koira pyydetään perusasentoon.
Muita merkittävimpiä muutoksia uusissa säännöissä on näin alustavasti ainakin se, ettei liikkeestä maahanmenoa ole missään kansainvälisessä luokassa, joskaan sen jäämisestä alokasluokkaan en tiedä. Sen sijaan liikkeestä istuminen tulisi viimeistään 1-luokassa. 1-luokka olisi AVO-luokasta huomattavasti helpompi siten, ettei luoksetulossa olisi pysäytystä lainkaan ja hyppy tehtäisi ns. kutsuhyppynä. Seuruukaavioista olisi ilmeisesti tulossa ainakin alemmissa luokissa hieman monimutkaisempia, mutta ainakaan yhden tietolähteen mukaan noudossa ei saisi käyttää kuin järjestäjän kapulaa, joka olisi melko suuri käytännön muutos vanhaan.


2-luokassa (VOI) itselleni silmiinpistävimmät muutokset tulisivat luultavasti olemaan ohjatun noudon tuleminen ennen erikoisvoittajaa ja se, että metallinouto olisi yhdistetty vapaavalintaiseksi hyppynoutoon. Hyppynoudon siis saisi tehdä joko metallisella tai puisella kapulalla ohjaajan valinnan mukaan. Ohjattu nouto tulisi olemaan muutettu EVL:n versio niin, että merkille kävellään koiran kanssa ja jätetään se sinne seuruusta seisomaan (liikkeestä seisominen), ohjaaja kävelee vähän matkan päähän ja lähettää koiran oikealle tai vasemmalle hakemaan kapulaa. Muuten siis vastaava kuin erikoisvoittajassa, mutta merkille "lähetys" olisi erilainen.

Myös kansainvälinen EVL tulee todennäköisesti muuttumaan, mutta se, onko ajankohta sama kuin muilla muutoksilla, on ainakin itselläni vielä hieman hämärän peitossa. Sääntöjä parhaillaan varmennetaan ja odotellaan niiden hyväksyntää, joten mitään varmoja muutoksia ei voi vielä sanoa. Tässä postauksessa mainitsemanikaan eivät ole ollenkaan kiveen kirjoitettuja ja ne voivat muuttua paljonkin - tai sitten eivät. Uusien sääntöjen julkistaminen tapahtuu todennäköisesti vielä tämän vuoden puolella.

Ora saa toivon mukaan tittelin TK1 tämän vuoden puolella. Näin ollen ensi vuoden puuhaa olisi avoin luokka, josta en vielä tiedä, yrittääkö hakeako koularia vai ei ja milloin mä ylipäänsä uskallan kisaamaan (=jättämään koirani piilopaikkikseen, koska muutenhan se on jo valmis). Mikäli tieto piilossa paikkamakuun vaihtumisesta näkyvillä paikkaistumiseen avoimesta voittajaan pitää paikkansa, Ora tuskin tulee edes yrittämään koularia avoimesta luokasta, ellei me jotenkin muka ehditä sitä saada ennen sääntömuutosta. Myös se, että noudossa olisi käytettävä järjestäjän kapulaa class 1:ssä puoltaisi sitä, ettemme jatkaisi Oran kanssa avoimessa luokassa enää sääntömuutoksen jälkeen. Avoimessa luokassa uusin säännöin pitäisi myös hallita se ruutuun lähetys, joka tällä hetkellä olisi meille se isoin harppaus voittajaluokkaan. Tällä perusteella AVO1 olisi kyllä ehdottomasti tavoitteena ennen sääntömuutosta, jonka jälkeen voisimme hyvillä mielin siirtyä class 2 -luokkaan.P.S. Mikäli jollain on korjattavaa tämän postauksen faktasisältöön, ottaisin oikeat tai kritisoivat tiedot mieluusti vastaan.


9 kommenttia:

 1. En pidä näistä sääntömuutoksista lainkaan. Juuri kun aloin päästä jyvälle nykyiseen tokoon ja sen sääntöihin, niin nyt sitten täytyisi muka sisäistää taas uutta.. Ja unohtaa osa vanhasta.. Voi huhheijjaa. Ehkä sääntömuutokset on joidenkin mielestä ok, mutta itse en ainakaan tällä hetkellä näe niissä juuri mitään hyvää. Harmittaa kovasti jostain syystä. Ja jos tuo kapulajuttu pitää paikkansa, niin vaatisi ainakin paljon työtä, että saisin koirani pitämään suussaan kapulaa, joka on ollut myös toisten suussa.. Entäs muuten tarttuvat taudit, eikös nekin nyt sitten tuon välityksellä pääse herkemmin leviämään? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en näe tätä näin negatiivisena asiana. Säännöt muuttuu, ikävää kun joidenkin kohdalle sattuu juuri huonoon aikaan, kuten sinulle (juuri sisäistänyt vanhat säännöt). Ihmisten asenteet kaikkiin muutoksiin ovat aina hirveän epäilevät ja tyrmäävät, mutta loppujen lopuksi muutoksiin tottuu todella nopeasti. Pitää vain yrittää pitää silmät ja korvat auki ja alkaa treenata koiraa oikeaan suuntaan heti, kun säännöt vain julkistetaan.
   Kyllä mä uskon, että se kapula nyt vähintään puhdistetaan pyyhkeellä tms. ennen seuraavalle antoa - koiralle vieraampaa järjestäjän kapulassa olisi se, ettei se olisi täysin samanlainen kuin oma eikä haise omalta. Tautiriskiinkään en niin usko, kyllähän ylemmissä luokissa käytetään nykyäänkin aina järjestäjän kapulaa, samoin kuin pk-kokeissa. Tokon avoimessa on vain ollut lupa käyttää omaa kapulaa, joka on meille ollut iso helpotus, koska oma voi olla myös ohjatun noudon tai mikä tahansa muu kapula, missä on korkeampi maavara -> Oraa ei ällötä. :D

   Mutta ymmärrän kyllä tuohtumuksen, onhan uusiin sääntöihin aina totuttelemisensa. Julkistamisen jälkeen tulee varmaan valtavat kohut.

   Poista
 2. Vitsi, miten hyvä postaus! Kiitos! Nyt olen itse taas jyvällä, pistin kirjainmerkkeihin niin voin aina tarkistella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän kovasti, hienoa jos on apua! :)

   Poista
 3. Tykkään kyllä näistä sääntömuutoksista. Tai siis lähinnä suhtaudun melko neutraalisti, koska ne vaikuttaa hyvin vähän meidän käytännön treeneihin, jotka joka tapauksessa on enimmäkseen osa-alueiden treenaamista. Niistä vaan kootaan uusien sääntöjen puitteissa toisenlaisia liikkeitä ehkä eri luokissa. Tällä hetkellä AVO-VOI-gäppi on aika paha ja se tasaantuu kivasti nyt. Eikä muutos edes ole niin hillittömän totaalinen, pääasiassahan siellä on tosiaan samoja osa-alueita ja liikkeitä kuin jo nyt on olemassa. Musta tuntuu, että tällä hetkellä eniten päreitään on polttaneet ne, jotka treenaa fakkiintuneesti luokka kerrallaan liikkeet kuntoon eikä välttämättä tähtää ALOa tai AVOa pidemmälle. Yleisesti ottaen musta näihin on suhtauduttu aika kivasti ja oppimisenhalulla. Tietysti nyt on vielä spekulaatioita ilmassa, et mitä tapahtuu ja tapahtuuko liian nopeasti. Kyl mieki ehkä haluaisin käydä vääntämässä Laikoolle ALOn ja AVOn ykköset vanhoilla säännöillä, mutta lähinnä siksi, että oon juuttunut miettimään, että ens kesänä just nää liikkeet ja treenien painopiste on siellä, vaikka tehdään muutakin. :D No, jos ei ehditä, niin sitten ei ehditä ja tempastaan vaikka kaikki tulokset uusilla säännöillä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Varsinkin tuo AVO/VOI-siirtymä on meille erittäin mieleinen muutos. Noin pitäisi kaikkien suhtautua tähän muutokseen.
   Mä en muutenkaan ymmärrä sellaista luokka kerrallaan -treenaamista. Eikö se käy pidemmän päälle jo puuduttavan tylsäksi? :D

   Poista
  2. Luulis käyvän, varsinkin, kun ALOssa ja AVOssa on eroa lähinnä mausteissa. :D Mutta kai se on se perinteinen tapa eikä kaikilla toisaalta ole edes halua korkeammalle. Ymmärrän sikäli, mut sit taas tää uus systeemi kannustaa siihen etenemiseen, kun "vaikeista liikkeistä" tuodaan palasia alempiin luokkiin. Esim. ruudun treenaamisen luulis olevan melkosen hauskaa lähes koirasta kuin koirasta. Ja vaikkei olisi, niin tuskin kenenkään tulevat alempien luokkien ykköset kaatuu siihen, että koira irtoaa ruutuun ravaten tms. :)

   Poista