Hae tästä blogista

torstai 9. tammikuuta 2014

Ajatuksia hyppytekniikasta

Tiistaina käytiin hallilla treenaamassa agijuttuja. Ihan superhienoja kontakteja, muistuttelin ensin taas paikan focusta vain alastulolla mun jäädessä reippaasti taakse. Myös kokonaista estettä jonkin verran (joissa myös ohjaaja takana). Myös A:n otin pari kertaa, jotka tosi hyvät. Pienellä itsesovelletulla radanpätkällä oli irtoamisia ja takaakiertoja, joku tiukka käännös. Rimakorkeus oli vain 40 cm. Keppejä tehtiin pari kertaa niin, että keppien vieressä niiden suuntaisesti olevaan suoraan putkeen tein putkijarrun, ja samasta paikasta ohjasin koiran kaukaa kepeille - se siis kepitteli mua päin. Onnistui hyvin.


Innan (terveisiä vaan!) kommentista Oran hyppytekniikasta heräsin hyppytekniikka-aiheeseen jälleen kerran. Hyppytekniikka on asia, mikä monelta harrastajalta saattaa jäädä huomiotta. Se on kuitenkin huomattavan tärkeä asia, jotta koiran kanssa voisi treenata niin, että se käyttäisi itseään säästävästi: vääränlaisessa hypyssä koira käyttää helposti vääriä lihaksia ja se kuluttaa koiraa huomattavasti enemmän kuin oikeanlainen tekniikka. Esimerkiksi hypyissä muutenkin rasittuva koiran etuosa voi väärän hyppytekniikan takia kulua huomattavasti nopeammin. Itse hyppytekniikan lisäksi hyppyesteellä tärkeää on ponnistuspaikka.


Katsoin meidän viime postauksen kisavideon uudelleen, ja kuten sanottu, siinä Oran hyppytekniikassa olisi aika paljonkin parantamisen varaa varsinkin tuon videon mukaan. Koska hyppytekniikkatreeneissä Oralla on ollut pientä pään nostamista lukuunottamatta ihan mallikas tekniikka hypätä, aloin selailla vähän meidän vanhempia videoita hyppyjä silmälläpitäen. Joitain huonoja hyppyjä siellä näkyi olevan, mutta myös paljon, paljon hyppyjä kuin mallikirjasta. Noissa kisoissa hyppytekniikka oli suorastaan surkea. En ole vähään aikaan saanut meidän treenejä videolle (tai jotain videoita tuolla on, pitää selailla), joten en tiedä, kuinka yhtäkkiä muutos on tullut. Olisikohan se jumissa? Ora kävi hierottavana reilu kuukausi sitten, ja silloin vain lanne-selkä -alueella oli sellaista normaalia jumia, muttei mitään kummempaa. Pitää kysyä meidän hierojalta, josko häneltä liikenisi aika vielä ennen hyppytekniikkakurssia, jonne Maija vie Oran helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Toivottavasti sieltä saadaan vinkkejä ja ajatuksia tuon hyppytekniikkaan viitaten. Ihan omalta pohjalta olemme yhdessä Maijan kanssa miettineet, mikä vaikuttaa Oran hyppytekniikan laatuun ja tulleet siihen tulokseen, että kun koira ei odota hypyn jälkeen varmastikaan tapahtuvan mitään (ts. ei ole epävarma siitä, pitääkö sen kääntyä heti hypyn jälkeen), on sillä lähes poikkeuksetta hyvä hyppytekniikka. Tämä näkyy myös siinä, että hyppytekniikkatreeneissä koira pyrkii eteen kuolleelle palkalle ja tietää, että sen tulee edetä suoraan, eikä käännöksiä ole tiedossa. Viime kisoissa lämppäalueella Maija kiinnitti huomiota samaan: kun ohjasin aktiivisesti enkä selkeästi suoraan, hyppäsi mudi huonoiten ja toi takajalkojaan eniten alle hypyssä.

Olen miettinyt myös Oran etäisyyden arviointia: yleensä se ponnistaa ihan hyvästä paikasta, mutta silloin tällön mudi tuntuu hyppäävän niin, että se melkein rojahtaa riman päälle, josta luonnollisesti rima tippuu. Olen ajatellut niiden olevan vain satunnaisia mokia, mutta nyt Ora on tehnyt samaa ja vielä useammin ojennetun jalan yli hypätessä, jonka se on jonkin aikaa osannut. Kun se ottaa lenkillä vauhtia valmiina hyppäämään jalan yli, se hyppää tosi usein ihan liian aikaisin tai jopa ihan väärässä kohdassa leveyssuunnassa (tosin jälkimmäinen ei välttämättä liity tähän). En ole palkannut sitä näistä huonoista hypyistä, vaan sanonut "oho", ja pyytänyt uudelleen, jolloin korjannut yleensä saman tien. Eikö Ora vaan ajattele? Vai onko sillä joku juttu, minkä takia se ei hahmota hyppyjä kunnolla?

Kaikki lukijoiden ajatukset ja hypyn parannusvinkit otan ehdottoman kiitollisena vastaan.

Muokkaus/ Tänään, perjantaina, treenatessa tein myös pari testiä: eteen-käskyllä kaksi hyppyä (väli normaali esteväli), ensin matalemmilla, sitten korkeammilla. 45-senttiset meni vielä tosi puhtaasti (etupalkalla), 55 vai 60-senttisissä hyppytekniikka oli huonompi. Ei niin huono, kuin noissa viime kisoissa (oon edelleen aika järkyttynyt niistä.. :D), mutta takajalat pyrkivät selvästi etuajassa kropan alle.

7 kommenttia:

  1. Hmmm Oton hyppytekniikka muuttui pikkuhiljaa tosi surkeaksi (treeneissä mentiinkin lopulta rimat maassa, kun ei ollut mitään kisasuunnitelmiakaan Oton kanssa).

    Otto ponnisti usein ihan liian aikaisin ja huomaskin juuri riman päällä, et hitto, mähän putoon riman päälle. Jalat tietysti alla, eikä 'banaanin' mallisena, niin kuin pitäisi.
    Huomattiin kouluttajan kanssa ainakin se, että ulkona kun rimat oli vaikka 20cm ja aurinko paistoi, niin Otto hyppi ns. varjojen yli, eikä riman... Sisällä kun valo tulee suoraan ylhäältä alas, niin Otto osasi hypätä oikein. Tiedä sitten onko sillä silmissä nyt jotain vikaa.

    Olin Oton kanssa (2010 tai aiemmin) hyppytekniikkakurssilla, joka kesti kolme päivää. Siellä käytiin ihan teoriaa ja käytäntöä. Kirjoitin hirveästi muistiinpanoja, mutta missähän ne nyt on.. :D
    Siellä ois nimittäin hirveesti erilaisia harjotuksia, joita ois itsekin helppo yksin treenailla, jos ottaa vaikka videolle.
    Mutta ainakin muistan sen, että Vappu Alatalo (hänen kurssi siis) sanoi aina, ettei hyppytekniikkaa saa ikinä harjoitella maksimikorkeuksilla. Maksejakin se hypytti korkeintaan jollain 35cm esteillä.

    Tosiaan niin kuin mainitsin, niin hirveän monella tuntuu unohtuvan hyppytekniikan treenaus. Näkee koiria, joilla on ihan kummallisia tekniitoita ja sehän kyllä rasittaa paljon. Toivottavasti saatte hiottua Oralle huipputekniikan! : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kuin mainitsiT*

      Poista
    2. Hmm, johan. Onko Oton silmät tutkittu? Oliko ne ihan ok? Orahan ei ole silmätarkeissa käynyt vielä, tänä vuonna olis tarkoitus.
      Ora menee kanssa nyt alle kuukauden päästä viikonlopun mittaiselle hyppytekniikkakurssille, varmaan siellä saa sitten vinkkejä. Oon myös yrittänyt lukea kaikennäköistä, mutta en oikein ole löytänyt mitään, mikä auttaisi Oraan. Eikä vaan malttaisi odottaa, kun tämä aihe kovasti pyörii päässä.

      Meidän hyppytekniikkatreenit on kanssa (tietty) aina matalilla rimoilla, ja niillä Ora hyppää hyvin. En sitten tiedä, minkälaisia treenejä sillä pitäisi tehdä, jos ongelma tulee esiin vain korkeilla hypyillä.

      Kiitos kommentista!

      Poista
    3. Tuosta hyppytekniikkakurssista -10, meillä on nyt Vapun kurssi käynnissä. Uutta tietoa varmaan tullut, mutta myös makseilla jos lyhyemmät välit niin hypyt 15cm. Korkeampi rima ei ole yhtään parempi, ihan tutkitusti kuulemma. Etäisyyden ja korkeuden arvioitava hyppy (johon pidempi väli kuin muihin) voi olla sitten taas kisaluokan korkea tai minkä koira omaa, että voi onnistua. Esim kurssilla maxini teki 40cm rimalla ja vielä korkeammat pk-koirat 50cm.

      Näyttäisi kyllä keräävän jalat vähän aiemmin kropan alle. Epäluottamusta omaan suoriutumiseen. Kyllä tuotakin kyllä näkee kun katsoo vaikka koirakuvien ottamia kuvia 3lk:sta. Juuri etuosaan, säkään ja olkapäihin väärä jopa tömähtävä laskeutuminen ottaa.
      Epäilenkin, että tollerilla oli vähän huono alastulo hypyiltä ja terveenä koirana, lopetti agilityn 6-7 vuotiaana olkapään takia. Eikä ole sen takia, että olisi aloitettu liian aikaisin.

      Ruutillakin on noita erehdyksiä, että tippuikin riman päälle oli nuorempana, mutta nykyään tosi harvoin. Okserin takia vain mentiin Vapulle.

      Poista
    4. Mulla on nyt ylhäällä huomioita Oran hypyistä tuolta hyppytekniikkakurssilta, missä se kävi. Pitää kirjoittaa postausta siitä, kunhan saisin aikaiseksi.
      Miten tolleri sitten hyppäsi? Tai siis, oliko sillä mitään selkeää virhettä hypyssä, jonka takia alastulot kuluttivat?

      Kiitos tästäkin kommentista. :)

      Poista
  2. Muakin kovasti kiinnostais jonnekkin hyppytekniikkakurssille mennä, harmi vaan kun ei nyt keväällä ainakaan voi kovin pitkiä aikoja vielä olla pois kotoa tuon vauvan takia :) Laita ihmeessä sitten tännekkin mitä tykkäsitte tosta kurssista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en tietty osaa sanoa itse kurssista sen enempää (paitsi kuulopuheita) kun Maijahan sinne on menossa enkä minä, mutta blogiin ilmestyy kyllä vähintään vinkit, mitä saatiin Oran hyppytekniikkaa ajatellen. :D

      Poista