Hae tästä blogista

perjantai 9. joulukuuta 2016

Tavoitteet 2017

Taas on vuodenvaihteen aika ja viimeiset kisat on kisailtu tältä vuodelta. Se tarkoittaa taas aikaa miettiä, mitä tuli vuoden aikana saavutettua ja mitähän asettaisi seuraaavalle vuodelle. Edellisen vuoden kertaus ja tavoitteet tälle vuodelle tässä postauksessa.

Pojat Ransu ja Kössi tuntuvat tottuneen mudien vauhdikkaaseen arkeen jo vaivatta ♥ 

Ehkä Oran tottelevaisuuslajeista taukoilemisen takia, tai muuten vain, olen viime aikoina pohtinut paljon koiraharrastamisen merkitystä niin itselleni kuin koirillenikin. Tavoitteet tuntuvat tässä vaiheessa epärealistisilta ja epäreiluilta, vaikka tietysti edistyäkseen niitä on pakko edes vähän asettaa. Miksi kuitenkaan me oltaisi yhtään sen huonompia, vaikkei tavoitettaisi kisarintamalla mitään koko vuoden aikana? Pitääkö joka vuosi saavuttaa jotain ulkopuolistenkin silmin näkyvää? Onko se paha, jos ei jakseta treenata "tosissaan" ja halutaan vaikka tehdä jotain ihan hassua lajia, minkä kisoja ei ole eikä välttämättä tule koskaan Suomessa olemaankaan? Tai jos vaikka treenaaminen ylipäänsä ei nappaa ja halutaan jonkin aikaa vain nauttia elämästä ilman ajatusta harrastuslajeista? Näihin kysymyksiin en tarvitse teiltä vastausta, koska tiedän sen jo itsekin - ja se on ei. Vuodessa ehtii tapahtua niin paljon, myös asioita, joita ei todennäköisesti ole tullut ajatelleeksikaan niitä vuoden tavoitteita asettaessaan, minkä takia koko tavoiteajatus on vähän hölmö. Tietysti pitää spekuloida ja miettiä pidemmälle, mutta onko fiksua asettaa korkeita tavoitteita (tai niitä ylipäätään) yhden vuoden aikana tavoitettavaksi vain todetakseen seuraavana vuonna, ettei ole taaskaan päässyt sinne asti, koska eteen on tullut tämä ja tämä ja toi haaste tai ajatus, mikä ei ole puoltanut tavoitteen saavuttamista? Ainakin itse huomaan joka vuosi näitä postauksia kirjoittaessani, että kivempi mieli tulee kirjoittaessaan jostain lajista, minkä tavoitteet on saavutettu rutkasti yli vuoden takaisen ajatuksen - ei niistä, missä tavoitteet eivät (taaskaan) ole toteutuneet. Ja veikkaan, etten ole ainoa.

Tässä siis tämän vuoden tavoitetut ja ensi vuoden vaatimattomiksi asetetut tavoitteet, myös niitä muita kuin kisajuttuja.Ora:


 • Agility
  2016: SM-kisat ja/tai seuraavan vuoden SM-nollien keräys hyvässä vaiheessa, toinen SERT-A, hyvä fiilis; ei haittaa vaikkei treenattaisi paljoa
Nooh... Oltiin SM-kisoissa, mutta ei kerätä nollia seuraavalle kaudelle. Ei saatu toista sertiä, ei kyllä kovin yritettykään. Fiilis on ollut ihan ok, ei olla treenattu kovin hirveästi. Silloin tällöin.

Vuodelle 2017:  No jos nyt se toinen SERT-A, tietysti toinenkin puuttuva olisi kiva. Ei muuta, ei ole eikä tule.

 • Toko
  2016: VOI1 (syksyllä), koevireen treeniä, EVL-liikkeet ok-kuntoon
Oli tarkoitus käydä voittajassa nyt syksyllä tai sitten tulevan vuoden alussa, mutta nyt näyttää siltä, että Oran kanssa pitää höllätä treenipipoa eikä voida tehdä kokeenomaista treeniä, eikä näin ollen mennä kisaamaankaan. EVL:n suhteen on vielä tekemistä, lähinnä eteenlähetys on sellainen, mitä ei osata vielä tarpeeksi, että voisi edes kokeilla kokonaista liikettä. Treenattu ollaan kyllä ja VOI on kyllä suurin piirtein kisakunnossa, kunhan pääsisi vaan tekemään kokeenomaisia.

Vuodelle 2017: No jos nyt se VOI1 ja eteenlähetys kuntoon. EVL-kisoja en edes mieti.
 • Rally-toko
  2016: Edes yksi valiotulos (>95/100), SM-kisat paineetta, ratavire tasaiseksi 
Kyllä! FI RTVA plakkarissa, käytiin SM-kisoissa ja päästiin finaaliin, vaikka sieltä ei sitten sen merkittävämpää tulosta. Eikä ollut sieltä paineitakaan. "Ratavireen" (olin näköjään viime vuonna keksinyt tuollaisen hienon sanan) kanssa painitaan edelleen.

Vuodelle 2017: Ei tavoitteita. SM-kisat on Seinäjoella, mikä ei matkankaan puolesta niin houkuta, joten saa nähdä yritänkö edes tuloksia sinne. Meillä on niin monta muutakin lajia, että en pistä pahakseni vaikka rally jäisi nyt valioitumisen jälkeen taka-alalle Oran kanssa.

 • Pk-hommat: jälki, viesti, tottis, esineruutu
  2016: Jälkitreeniä, jälkileiri, esineruutu kuntoon
Jälkien suhteen Ora ei hirveästi ryhdistäytynyt, pääsi se pari kertaa ajamaan. Pari lyhyttä keppimotivaatiojuttua myös. Esineruutuja sen sijaan tehtiin paljonkin, ja sen kanssa on edistystä havaittavissa. Tottiksen suhteen ollaan myös menty eteenpäin, kun alettiin treenata vihdoin hyppyä ja estettä. Tämän vuoden uutena valloituksena viesti, jota ollaan jonkin verran päästy treenailemaan!

Vuodelle 2017: Jälkien suhteen ei mitään paineita, tehdään jos jaksetaan. Mutta viestiä pitäisi kyllä päästä treenaamaan ja pääsemään eteenpäin silmälläpitäen kokeita! Esineruututreenit myös jatkukoon. Enemmän pitäisi myös antaa ajatusta tottikselle, jos se vaikka valmistuisikin joskus.


 • Koiratanssi
  2016: Kisoihin, sekä FS että HTM, treenataan
Käytiin! Kerran FS ja kerran HTM. Freestylestä saatiin heti KUMA, HTM:ssä se jäi vielä uupumaan. Ja treenattiin myös, tosin ahkerasti vasta sitten, kun oli kisojen deadline näkyvissä, heh.

Vuodelle 2017: FS AVO korkkaus ja HTM ALO KUMA. Nämä kyllä vain, jos saan kisakuplan puhkeamaan, katsotaan. Enemmän liikkeiden ketjutteluja ja puhtaita siirtymiä. HTM-positioita varmemmiksi.


 • Paimennus
  2016: Treenataan ainakin vähän
Treenattiin ja itse asiassa varsinkin alkukesästä aika ahkerastikin, eli tällä kertaa paimennuksen suhteen pysyttiin hyvin tavoitteessa.

Vuodelle 2017: Valo tunnelin päässä tuntuu olevan Oran paimennuksen kanssa meidän resursseihin nähden niin kaukana, etten tiedä, pitäisikö vain lyödä hanskat tiskiin. Olen tällä hetkellä niin kysymysmerkkinä tämän aiheen kanssa, etten voi laittaa mitään tavoitetta seuraavalle vuodelle.


 • Veto
  2016: Ei tavoitteita.
Treenattiin hävyttömän vähän, mutta nyt loppuvuodesta olen käynyt muutaman kerran juoksemassa (!), ja tyyppihän kiskoo ilman palkkaa ihan moitteettomasti. Eli vetohommat ottivat ison harppauksen eteenpäin, mikä todennäköisesti johtui ihan omasta varovaisuudesta. 

Vuodelle 2017: Treenataan, voisin yrittää uskaltaa myös pyörällä...


 • Muuta
  2016: Sterilointi, kilppariarvot, tarkempi tutustuminen rally FrE:iin
Kyllä steriloitiin ja kyllä tsekattiin kilpparit. Rally Freestyle Elements jäi edelleen vähän vähemmälle, mutta kyllä sille on suotu ajatuksia (haluaako joku opettaa mun koirat kumartamaan sivulla? Miten se voi olla mulle niin vaikea ajatuksenakin!). 

Vuodelle 2017: Rentous treenaamiseen, tai varsinkin kisaamiseen, takaisin. Vieläkin ajatuksia Rally FrE:lle ja voitaisi tehdä noseworkia, se voisi tehdä Oralle hyvää. Ora tykkää myös frisbeestä, mitä olisi kiva treenata enemmän. Ei muuta.Ren

 • Agility
  2016: mittaus, kepit ja juoksu-A, epiksiä ja virallisiin
Kaikki tavoitteet tavoitettiin, joskin vähän myöhemmällä aikataululla kuin oli tarkoitus. Kisat korkattiin vasta 
joulukuussa, eikä juoksari A:lla ole ihan valmis vielä. Mitattiin mediksi keväällä, jes!

Vuodelle 2017: Tämän hetken haasteet kuntoon, eli edelleen juoksu-A:ta sekä päänupin kasassapitämistä niin, ettei tule huonoja hyppyjä (-> rimoja alas) tai mokia kepeillä tai puomilla. Jonkin verran voisi kisata, jospa sitä nyt vaikka kakkosissa oltaisi seuraavaan syksyyn menessä.

 • Toko
  2016: ALO1 ja ylempien luokkien liikkeiden pohdiskelua
Ei käyty kokeessa, kun on nyt vähän haasteita ylivireen kanssa. Ei olla myöskään oikein ehditty tehdä kokeenomaisia. On kuitenkin treenattu ja myös ylempiä luokkia. Noutojutut tuottaa edelleen päänvaivaa. 

Vuodelle 2017: Nyt se ALO1, voisi olla jo alkuvuoden homma. Piilopaikkiksien rakennus, varovaisesti (taipumusta sekä piippaamiseen että nousemiseen)!! Noudon palautus kuntoon, edes edistystä. Ruutuun varmuutta. AVO-kokeita voisi miettiä loppuvuodesta, tai sitten siirtää seuraavalle vuodelle. • Rally-toko
  2016: RTK2 ja ylempien luokkien liikkeiden pohjustamista

Nooh, repäistiinhän me tuosta RTK4 kasaan kesällä ja saatiin jopa tulokset SM-yksilökisoihin, missä käytiin. Eli melkoisesti yli tavoitteiden! 

Vuodelle 2017: Varmuutta radan tasaiseen tekemiseen. Käytösruutuun rauhallisuus. Kisatavoitteita en laita, käydään kokeilemassa valiotuloksia jos siltä tuntuu, mutta jos ei niin ei. Joskus kyllä, mutten tiedä onko se vielä ensi vuoden juttu. Turha sinne mennä selvästi vielä vähän keskeneräisen koiran kanssa tuhlaamaan rahojaan, tekee sen mieluummin sitten kun valiotulokset ovat oikeasti treeneissä enemmän sääntö kuin poikkeus.

 • Pk-hommat: jälki,  tottis, esineruutu
  2016: Treenataan, mukaan keppejä ja kulmia. Esineruutuun tutustumista.

Treenattiin, joskin aika vähän. Parissa jäljessä ollut purkkeja mukana, mutta ei olla sen enempää suotu niille ajatusta. Ei ole ollut kulmia. Esineruutua Ren pääsi tekemään pari kertaa ja yllätti aika positiivisesti, mutta koska noudot on vielä muuten niin kesken, ei se ole tuonut ruudusta vielä kuin lelua. 

Vuodelle 2017: BH-koe! Lisäksi Ren yrittää tehdä jälkeä yhtä paljon kuin Ora tekee viestiä, sen saisi kätsysti yhdistettyä samoihinkin treeneihin jos treenikaverit vaan jaksaa. Naksutellaan keppejä, nyt kulmat mukaan. Esineruudun kanssa ei tavoitteita, vielä.


 • Koiratanssi
  2016: Temppuja silmälläpitäen koiratanssia
No ei nyt ihan hirveästi treenattu uusia, vaikeita temppuja, mutta tehtiin valmis ohjelma ja käytiin kisoissa! Pennillä vähän kiehui vire yli äyräiden eikä saatu KUMA:a, vaikka lähellä olikin, mutta kuitenkin hyvin täytetyt tavoitteet. 

Vuodelle 2017: FS ALO KUMA, mennään samalla ohjelmalla (tai ainakin biisillä) jos sen saisi hallituksi. ALO HTM olisi kiva korkata, ehkä. Myös Ren voisi opetella neljännen seuruuposition.


 • Muuta
  2016: Tutustuminen vetoon. Luustokuvat.

Kävi luustokuvissa ja sai terveen paperit! Ei tutustuttu vetoon lainkaan, Renillä ei ole edes sopivia valjaita... Näiden lisäksi käytiin pari kertaa lampailla ja Renistä olisi kuoriutumassa oikein pätevä pikkupaimen, jos vain jaksaisi/ehtisi/pystyisi treenata. 

Vuodelle 2017: Vetoa tehdään jos tehdään, katsotaan. Paimennuksen suhteen vähän sama ajatus kuin Oralla, eli koska mulla ei ole resursseja käydä niin usein kuin kunnon kehittyminen edellyttäisi, en tiedä onko siinä järkeä. Noseworkia voisi kokeilla myös Renin kanssa. Ja tietysti, ensi vuoden isoin juttu, mahdollisesti pennut loppuvuodesta. 

Kokonaisuudessaan haluaisin ensi vuodelle ehdottomasti eniten vain rentoutta ja tekemisen iloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti