Syvät pahoitteluni niille muutamille aktiivisille blogini lukijoille, jotka ovat kaivanneet tekstiä tulevaksi jo mitä, viisi kuukautta. Ulkokauden treenit, eli kiireinen treenikesä alkoi toukokuussa ja sen päälle aloitin työt Yliopistollisen eläinsairaalan mikrobiologian laboratoriossa huhtikuun puolivälissä, jotka yhdessä ovat tarkoittaneet pää kolmantena jalkana juoksemista joka päivä. Neljän kuukauden työt olivat ja menivät, ja nyt olen viikon verran kuluttanut taas (varsin epäaktiivisesti, tosin) koulun penkkejä. Lisäksi olen ollut nyt noin kaksi kuukautta ilman tietokonetta, ensin ilman toimivaa laitetta ja sitten ilman toimivaa nettiyhteyttä. Tällä hetkellä pärjään jakamalla kännykkäni netin taas toistaiseksi toimivaan pöytäkoneeseeni, jolla saan juuri niin pätkivän yhteyden kuin miltä se kuulostaakin... Instagram on kuitenkin päivyttynyt suhteellisen aktiivisesti, joten jos teitä kiinnostaa meidän menot melkein reaaliajassa, kannattaa siirtyä (myös!) Instan puolelle. :)
Alkukesää varjosti lisäksi ah-niin-ihanan vuokranantajamme eipäs-juupas-show siitä, myykö hän asuntomme ja jos myy, myykö vuokrattuna vai ei - monta kertaa kyseinen vanha nainen jopa tarjosi asuntoa ostettavaksi meille, kämppiksinä asuville yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoille. Ai miksikö ei? Niinpä. Uutta vuokra-asuntoa siis etsittiin koko alkukesä ja lopulta lykästi, ja muutamien mutkien kautta pääsimme muuttamaan heinäkuun puolessa välissä kerrostalokolmioon Kaakkois-Helsinkiin. Olen ensimmäistä kertaa elämässäni Helsinkiläinen isolla Hoolla - vaikka muutto olikin sen hurjan 2,5 kilometriä edellisestä, asuinhan Vantaalla Helsingin rajalla - mutta valitettavaa ei juuri ole. Asuinpaikkana tämä on levottomampi, tai pikemmikin äänekkäämpi, kuin edellinen, mutta lenkkimaastot ovat hyvät ja treeneihinkin pääsee kulkemaan viiden minuutin bussimatkan jälkeen kävellen tai pyörän selässä. Loppu hyvin kaikki hyvin, siis.
Treenejä on ollut vakituisesti tänä kesänä monena iltana: tiistaisin on ollut rally-tokoilta Oran treenien sekä vetämäni ryhmän treenien merkeissä, keskiviikkona on ollut samanlainen setti agilityä. Torstaina oli alkukesästä Renin pentutokot, jonka neljän kerran päätyttyä samalla paikalla jatkui Oran VOI-tokot, joiden viimeinen kerta oli pari viikkoa sitten. Perjantaisin olen silloin tällöin käynyt tuurausvuoroilla agiliitämässä Oran kanssa Marjon ryhmässä ja sunnuntaisin on ollut Renin pentuagilityt, niinikään Marjon hoteissa. Joka kerta olen ottanut molemmat koirat mukaan, saavathan ne lenkitkin siinä samassa kiireen keskellä, ja molemmat ovat treenanneet toistensa ohjattuja ennen/jälkeen enemmän tai vähemmän. Kisaamassa emme nyt kesällä ole käyneet juuri lainkaan, mutta keväällä tuli käytyä muutamaan otteeseen. Lisäksi loppukesälle ja syksylle on taas tiedossa melkoinen rupeama kisakalenterintäytettä, kuten oli viime vuonnakin. Koitan päivitellä tuon oikealla olevan kalenterin ajan tasalle - sitä muuten päivittelen yleensä ahkerammin kuin itse blogia, samoin kuin kisa- ja terveystuloksia koirien omille sivuille.
PentuRennie on kasvanut oikein mallikkaasti ja se on kyllä ollut noin tuhat kertaa helpompi nuorikko kuin Ora on ikinä ollut. Sen kanssa ei juuri tarvitse vääntää ja kääntää, paitsi kentän laidalla huutamisesta ja malttamattomuuskitinästä, ja se on niin helppo eläin kuin olla ja voi. Mikään ei juuri hätkäytä elämää, joskin kaipaisin sille hieman enemmän röyhkeyttä ja räväkkyyttä arkielämään - onneksi niitä ei puutu kuitenkaan treenatessa! Olen miettinyt paljon, millainen koira se olisi, jos se olisi mun ensimmäinen mudi ja jos se eläisi ilman Oraa, se kun pitää sen aika tiukasti tassun alla. Niin tai näin, turha sitä kai pohtia, kun ikinä ei voi saada tietää. Huhtikuussa se repäisi moitteettomasti käyttäytymällä ensimmäisissä mätsäreissään 5 kk ikäisenä isojen pentujen PUN1-tuloksen, ja lopputulemana oli myös BIS2, eikä minusta kyllä yhtään sitä ansaitsematta. Toisenkin kerran se kävi mätsäreissä, kun Karita pyysi tulemaan Flinga-siskon seuraksi UPK:n järkkäämään tapahtumaan Tuomarinkartanon vinttikoiraradalle, mutta siellä ei punaista nauhaa kummempaa sijoitusta irronnut, vaikka käyttäytymisessä ei ollutkaan mitään vikaa. Samaisessa paikassa Ren kävi oikean mitan alla, ja se mitattiin kaksi kertaa - ensimmäisellä kerralla 43 cm, toisella 42, eli ihan rajalla agilityn suhteen pyöritään. Silmämääräisesti selvästi suurempi Kina-sisko mitattiin kuitenkin juuri näyttelyssä 44-senttiseksi, joten olen Pennien suhteen erittäin toiveikas. Karva tosin varmaan hämää aika tavalla, Ren kun tuntuu vaihtavan karvaansa oikein olan takaa ja sen lyhyt selkäkarva ei ole ottanut kasvaakseen ennen viime viikkoa, kun totesin sen ihan oikeasti olevan kasvamaan päin vihdoin ja viimein. Turistina Ren on vähän milloin missäkin, viimeksi viime lauantaina Helsingin ryhmä- ja pentunäyttelyssä, vaikka se onkin niin rento kaveri, ettei se juuri totuttelua tarvitsisi.
Kesän spesiaaliohjelmaan on kuulunut kaksi leiriä: juhannuksen pidennetyn viikonlopun mittainen sekaleiri mahtavassa porukassa ja mahtavassa paikassa Pyhältön Lintukodossa, sekä Takkutukan kasvattileiri Inkoon Västankvarn Gårdissa heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Molempien leirien ohjelmaan kuului koirille agilityä, tokoa, jälkeä ja esineruutua.
Juhannuksen leirin kokoonpanossa mudit olivat pieniä, mustia lampaita: koirarotukirjo ei ollut kovin laaja, sillä leirille otti osaa 10 belgianpaimenkoiraa ja 8 bordercollieta, sekä mun mudit. Ihmekös tuo, kun leiri oli alun perin Valkohampaan kennelin kasvattileiri, joka oli laajentunut treenikavereihin, lähinnä Veikkolan hakuporukkaan. "Meidän" lajien lisäksi muut treenasivatkin paljon hakua, jonka lisäksi rannassa nähtiin pienet vepetreenitkin. Ihmisille oli tiedossa treenaamisen lisäksi saunaa, uintia, extreme-yökrokettia, tokon MM-kisojen liveseurantaa ja Naku-belgin KVA-kakun (ja vähän muidenkin herkkujen) syöntiä.
Agilityvermeet olimme vuokranneet Haminan koirakerholta yllättävän hyväpohjaiselle hiekkakentälle, joskaan mitään varsinaista rataa emme olleet suunnitelleet - Ora pääsi tekemään ihan perus pyörittelyjä ja keppijuttuja (vaihteeksi...), ei mitään erikoisempaa. Agilitypuuhista tuli juteltua jonkin verran Askon ja Timon kanssa, ja kyllä sieltä jotain uutta näkökulmaa ja ajatusta tuli. Oli kiva huomata, ettei usein pohjan kanssa kranttu fako ottanut aavistuksen upottavasta hiekasta tai vieraista esteistä lainkaan itseensä, vaan paineli tyytyväisenä menemään. Ren teki myös agijuttuja, lähinnä kujakeppejä ja hyppy-putki-kuvioita sekä eteenmenoja pumppereilla. Henkka sai napattua samalla Renistä ensimmäiset ja tähän mennessä ainoat treenikuvat agikentältä, kiitos kovasti! Tokon suhteen molemmat mudit tekivät merkin kiertoa ja stoppeja, lisäksi Oralle lähinnä viretreenejä ja Renille perusasennon hakuja ja seuruupätkiä, vähän jääviä. Ei mitään ihmeellisyyksiä.
Oman auton puutteessa maastolajit jäivät kimpassa melko vähään, mutta Sennin ja Sirken kanssa käytiin tekaisemassa metsäjäljet kolmelle koiralle (Muusalle, Riskille ja Oralle) perjantaina, johon päälle vähän esineitä. Oralle tallasin jäljen itse ajatuksena, että lauantaina tai sunnuntaina se saisi ajaa vieraan jäljen, mutta ajatus vähän kariutui ja lopulta se teki lauantainakin mun tallaaman jäljen lähimetsään. Ensimmäinen jälki oli erittäin hyvä, mitä nyt olin tallannut sen vähän vinksalleen, jonka takia muistaakseni yksi keppi (vai esine?, niitä oli sekaisin) jäi metsään. Kulmat olivat kuitenkin tosi hyvät ja itse jäljestysasenteesta olin todella tyytyväinen, sillä Oralle poikkeukselliseen tapaan se oli melko rauhallinen ja jopa tosi tarkka. Esineillä sen sijaan se ei niin loistanut - ihmekös tuo, kun ei mudi ole niitä hakenut aikapäiviin - ja jouduimme tekemään pientä sotasuunnitelmaa niitä ajatellen. Oralla on esineruudussa huono tekniikka, vaikka ajatus sillä onkin selvä ja se on kohtuullisen sinnikäs (ja sitäkin innokkaampi), mutta ilmavainuja se on huono ottamaan eikä siksi paikanna esineitä ollenkaan. Ensimmäisen esineen Ora tosin toi erittäin hyvin niin, että Senni oli takalinjalla kutsumassa hieman esinettä kauempana, ja sen esineen haku oli kuin oppikirjasta. Etukulmassa ollut esine nousi myös ihan hyvin, mutta kolmas, myöskin takalinjalla ollut esine oli todella vaikea, ja jouduimme yhdessä mennä metsään jo todella lähelle esinettä. Hieman lohdutti se, ettei supertaitava Riskikään löytänyt samaa esinettä, vaan harhautui täsmälleen Oran jälkien perässä ruudussa oikealle, joten olisikohan haju sitten liikkunut esineestä sinne. Illalla tehtiin vielä kahdestaan esineruutua ja se tuntui olevan vielä huonompi kuin aamupäivällä, irtoaminen oli sen treenin haaste. Saatiin kuitenkin onnistunut loppuun, onneksi. Seuraavan päivän metsäjäljelle Ora löysi vanhan draivinsa ja oli melkoisen epätarkka ja hosui verrattuna edelliseen jälkeen, joskin tienylitys (pienellä namiavulla) onnistui yllättävän kivuttomasti. Loppujäljelle petrasi ja siellä ei jäänyt enää esineitäkään, kuten alkujäljestä oli jäänyt jopa pari. Ren teki jäljet pe-iltana ja lauantaina metsään, ja namien kanssa ajoi suoransa erittäin hyvin. Ren tarjoaa jo loppupurkille maahanmenoa aika hyvin itsenäisestikin.
Kasvattileirin agilityt eivät olleet juhannusleiriä kummemmat jos sitäkään, sillä Västenkvarn Gårdin estekalusto on suoraan sanottuna surkea. Kontakteja ei uskaltanut tehdä niiden liukkauden takia lainkaan keinua lukuunottamatta, joka sekin on melkoinen rämä. Lisäksi sää oli niin kuuma, ettei se kyllä olisi muutenkaan ollut oikein sopiva agilityä varten. Ren teki taas ohjausjuttuja siivekkeillä, koska sen kanssa tokon hinkkaaminen kentällä on niin tylsää, mutta Ora pääsi tekemään tokojutuista ruutua, hyppynoutoa, luoksareita, jääviä ja perusseuruuta, lisäksi vähän kaukoja. Ruutu oli leirin aikaan jopa aika hyvin hanskassa, ja kuumuuteen nähden työskentely oli ihan kivaa. Leirin "the thing" oli kuitenkin jäljet: metsässä oltiin launtaina ja pellolla sunnuntaina. Muiden mennessä hakuilemaan kouluttajan johdolla me päädyttiin Mari V:n ja Mari R:n kanssa metsään tallaamaan jälkiä - Oralle en jaksanut alkaa säätää jälkeä, koska se oli jo treenannut aamusella kentällä ja olin ajatellut sille esineitä, mutta Mari R. kävi tekemässä Renille namijäljen metsään sillä aikaa, kun minä rämmin tallaamassa Prahalle vähän pidempää jälkeä jonnekin, josta en olisi ilman karttaa osannut millään takaisin. Ren ajoi jälkensä tasaisen varmaan tapaansa turhia juuri hötkyillen. Ora haki useamman yksittäisen esineen esineruudusta ensin samalla tavalla autettuna kuin juhannuksen leirillä, mutta koska Ora otti Marista häiriötä (toisin kuin juhannuksena Sennistä), päätettiin kokeilla niin, että mudi näkee, kun esineet viedään. Toimi ihan ok, toi nätisti ja mikä parasta, hyvällä palolla.
Kuva c: Minna Mynttinen |
Sunnuntai pyhitettiin peltojäljelle, jonne lähdettiin heti aamuselta. Renille tallasin itse melko pitkän namisuoran, purkki loppuun. Se ajoi sen joitain tunteja vanhentuneena oikein nätisti, joskin alussa oli pientä hätäilyä. Merle kuitenkin tasottui hyvin loppujäljelle ja jaksoi työskennellä tarkasti loppuun saakka ottamatta häiriötä ihmisistä tai jo valmiiksi pellonlaidalle otetusta seuraavasta koirasta. Oralle Aino oli tehnyt vähän pidempikasvuiselle pellolle vähän pidemmän jäljen satunnaisilla nameilla, tarkoitus olisi saada Oran tarkkuus hommaan palaamaan ja kulmat selkeiksi. Kulmiin ei nameja, mutta kulman jälkeen pieni pätkä tiheämmällä namituksella. Vieraita esineitä 7 kpl, kulmia muistaakseni kolme vai neljä. Jälki ehti vanheta aika kauan. Ja olipas hieno Ora! Se lähti paalulta jäljelle todella varmasti, ja vain paransi ja rauhoittui loppua kohden. Kaikki esineet nousivat erinomaisesti maahanmenolla, pientä poikittamista parilla, ja parilta meinasi myös varastaa ennen aikojaan takaisin jäljelle, mutta terävät ja nopeat ilmaisut jokaiselle yhtä kaikki. Kulmatkin olivat oikein mallikkaat lukuunottamatta yhtä, jota ennen O oli vähän hairahtunut jäljeltä, jonka takia kulmalle tuli häslinkiä. Olin kuitenkin kokonaisuudessaan erittäin tyytyväinen fakon työskentelyyn. Sunnuntai sisälsi vielä pienet tokot iltapäivään ennen lähtöä. Hyvä leiri, sekä tämä että juhannuksena vietetty. Parasta!
Katsaus agilityyn: Ollaan treenattu ehkä 1-3 kertaa viikkoon (joista osa ihan pikkutreenejä), joskus vähän vähemmän, ja Oran kanssa yhteinen sävel alkaa vihdoin ja viimein ihan oikeasti löytymään. Toukokuussa käytiin kisaamassa omissa kisoissa kaksi rataa, tuloksena yksi jopa ihan kiva nolla ja toiselta radalta hyl, koska juuri ennen Oran suoritusta maalista pamahti bc päälle, eikä pieni mudinpallero siitä ihan kunnolla palautunut lähtöpaikan viimeiseksi vaihtamisesta huolimatta. Seuraavat ja ensimmäiset startit SM-nollia ajatellen olivat viime lauantaina, joissa tuloksilla ei hurrattu. Kaksi ensmmäistä rataa olivat varmaankin meidän kisahistorian hirveimmät (tai ehkä samaa luokkaa ensimmäisen kakkosluokan kisojen kanssa), mudi oli hidas eikä tuntunut yhtään omalta itseltään, ja se meidän löytynyt yhteistyö oli varmaankin lähtenyt kesälomamatkalle juuri päivää ennen kisoja. Kolmaskin rata kaatui hyllyyn eikä sekään ollut yhtään nätti, vaikka olikin aavistuksen jo enemmän agilityn näköistä kuin kaksi ekaa. En edes kehtaa laittaa ratoja tähän esille, ne saavat muhia tietokoneeni syövereissä ja pentueporukan fb-ryhmässä analysoitavina. Koira, jonka bravuuri on kepit, teki jokaisella radalla keppivirheitä - ekalla radalla meni avokulmasta ensimmäisellä yrittämällä toiseen väliin, toisella yrittämällä korjasi, joten se oli vielä ihan "normaalia". Toisella radalla se kuitenkin tuli kolme kertaa peräkkäin ulos keppien kolmanneksi viimeisestä välistä, enkä edes saanut niitä korjattua, kun mulle jo huudettiin että "ulos radalta". Huono, huono fiilis. Kolmannella radalla Ora ei sitten kahteen yrittämään löytänyt keppejä ollenkaan, avokulma tässäkin. Voi huoh. Kisoja olisi vielä elokuussa, samoin kuin syys- ja lokakuussa, ja yritän päästä nyt tästä masennuksesta takaisin ylös ja laittaa ilmot menemään. Alla olevat kuvat kevään kisoista c: Siiri Rantala.
Ren sen sijaan on pieni luonnonlahjakkuus. Se tekee jo todella pätevästi kujakeppejä 90 asteen kulmista, joskaan suoristaa en ole ihan hirveästi uskaltanut, ja siivekkeitä se hakee myös hienosti. Mikään putkikulma ei tuota ongelmaa ja ohjautuvuus on aika hyvää, vaikka mä jäänkin jo nyt auttamattomasti jälkeen - pienellä muudilla on ihan järjetön palo agilityyn ja se pinkoo menemään minkä jaloistaan pääsee! Päällejuoksuhypyt ovat tuottaneet eniten päänvaivaa, mutta eihän tuon ikäisen tarvitsekaan osata vielä yhtään mitään... Pentukeinun (leveä versio) Ren tekee itsenäisesti tosi näppärästi, ensimmäisellä kerralla esitteli sen oikein oma-aloitteisesti kontakteineen kaikkineen, ja puomin pysäytyskontaktit ovat hyvällä mallilla. A-esteelle haluaisin juoksarit, mutten ole vielä päättänyt opettamismetodia, jonka takia en ole päässyt puusta pitkälle. Boksiin olen kuitenkin kallistumassa, joten nyt pitäisi vain rahdata itsensä kauppaan ja aloittaa naksuttelu. En ole ikinä opettanut yhdellekään koiralle juoksukontakteja, jonka takia ajatus tuntuu niin kummalliselta. Olisin myös vienyt Renin tässä kuussa supermölleihin kisaamaan jollain kymmensenttisillä rimoilla (kun se on niin pätevä), mutta ikäraja on 12 kuukautta, höh! :D
Leevi ja Ren koirauimalalla, tyypeillä synkkaa nii-in hyvin! |
Kivikossa MESHYV 88 pistettä, sij. 3 |
Katsaus tokoon: Kaksi koetta ja kaksi ykköstulosta, joten se saatiin mitä yritettiinkin, eli TK2 ennen sääntömuutosta! Toinen kisa käytiin omissa kisoissa ja omassa hallissa 21.3, missä tuomarina toimi Ossi Harjula. Ja voi ihme mikä mörkö kyseinen tuomari Oralle olikaan... Ora kyttäsi Harjulaa heti kehääntulosta lähtien eikä kehäänmenokaan ollut kovin rento tilaisuus. Koko seuruukaavion se vilkuili, jossain kohtaa koetta "unohti", mutta sitten muisti taas. Suoritti silti, muttei yhtään täysillä. En ollut kyllä erityisen tyytyväinen. Pisteitä saimme kuitenkin kasaan 170. Video
Toinen koe käytiin tokon SM-kisoissa: hain jälkijunassa mukaan joukkueeseen varakoirakoksi (ei pitänyt hakea ollenkaan, koska en ollut tykännyt menosta edellisessä kokeessa), ja koska yksi varsinainen koira oli lääkityksellä, pääsimme mukaan karkeloihin. HSKH:n joukkueessa siis starttasimme AVO-luokassa. Oli kiva kokemus ja Ora toimi yllättävän hyvin, vaikka häiriö oli valtava ja jouduimme odottamaan koko päivän iltapäivään saakka omaa vuoroamme. Arvostelu oli mielestäni paljon tiukempaa kuin kokeissa keskimäärin, josta kertoo myös se, että pistein 169,25 sijoituimme niinkin korkealle kuin 20. koiraksi kaikista avoimen 100:sta koirakosta. Video
Treenattu ollaan tietty silmälläpitäen uusia sääntöjä. Oran kesän ohjatuissa tokoissa käytiin kaikki liikkeet uusien sääntöjen mukaan, liike per treenikerta. Ongelmakohdat ovat samat, mitkä ne ovat aiemminkin olleet, eli ruudun epämääräisyys ja metsku. Muut liikkeet ovat melkoisen hyvällä mallilla. Ruutu tuntuu toimivan suurimman osan kerroista, mutta joskus tuntuu, kuin mudi ei olisi moisesta neliöstä ikinä kuullutkaan. Metsku on todellä ällöttävä ja sitä Ora on hakenut edelleen iltaruokapalkalla - jonkin verran olen sentäs päässyt harjoituksissa eteenpäin. Kaukojen kanssa riittää myös pientä pilkunviilaustyötä, vaikka nytkin on ihan hyvä, samoin oikeastaan kaikki liikkeet paitsi seuruu - mutta milloinkas tokossa ei riittäisi töitä, jokaisessa liikkeessä, koska sitähän se on. EVL-juttuja ollaan myös tehty ja itse asiassa tällä viikolla kokeilin uutta kiertohyppynoutoa ensimmäistä kertaa ihan kokonaisena liikkeenä ja johan, sehän toimi, joskin vähän ehkä hitaanlaisesti - pistän toistojen ja kuumuuden piikkiin. Merkin kierron kanssa ollaan muutenkin kesällä tehty todella paljon töitä, koska tyhmänä olin mennyt opettamaan Oralle itsenäisen merkin, ja sitähän se sitten tarjosi ensimmäiset 20 treenikertaa. Voittajaluokkaan emme kuitenkaan kiirehdi, kokeeseen mennään sitten, kun siltä tuntuu. Ohjattuja kyllä katselin nyt taas talvikaudelle, ehkä vähän enemmänkin, sillä syksylle ei ollut meille sopivaa rallyryhmää (paitsi valmennus).
Ren tekee tokoa edelleen leikin varjolla ja sillä onkin aina treenikentällä ihan sairaan siistiiii. Se on tehnyt jääviä, merkin kierto on sillä parempi kuin Oralla ja stopit onnistuu (joskin istuminen on vähän epävarma, tyyppi tykkää läjähtää maahan), ruutuun on menty muutamia kertoja, häiriötreenejä on tehty jonkin verran (joskin Ren ottaa häiriötä luonnostaan to-del-la vähän ikäisekseen, vieläpä mudiksi) ja kapulaa on nostettu ja pidetty. Renillä ei edelleenkään ole luontaista halua tuoda esineitä varsinaisesti mulle, mutta edetään pikkuhiljaa, kiire ei ole mihinkään.
Katsaus paimennukseen: Vuoden ensimmäinen paimennuskerta oli mudien paimennuspäivässä Somerolla 26.7. Siis ensimmäinen. HEINÄKUUN LOPUSSA. Viikkotreenit ovat verottaneet hirveästi aikaa ja monta kertaa viikossa huomaan itkeväni taas oman auton perään. Kuinka kaikki treenit, varsinkin paimennukset ja maastolajit, olisivat helpompia harrastaa omalla autolla! Oran kasvattaja järkkäsi lisäksi ensimmäiset pikkuporukan treenit meille vasta keskiviikkona 5.8. Somerolla Oran ensimmäinen kierros meni vähän herättelyyn, että mikäs tämä koko homma olikaan ja kakka kiinnosti, mutta toisella kerralla päästiin taas hommaan sisälle. Tehtiin lähinnä treeniä, jossa Ora haki lampaat aidalta ja kuljetti mun kanssa ne pienen ympyrän takaisin aidalle, jossa oltiin hetki ennen kuin pysäytin mudin. Kovasti sillä on edelleen liikaa vauhtia ja äänenkäyttöä, mutta kyllähän siitä olisi koulutettavissa ihan päteväkin paimen varmasti, mikäli vain pääsisi usein treenaamaan. Kolmannen kerran Somerolla sai käyttää Ren, jolle ensikertalaisena pelkäämättömät lampaat olivat todella huono valinta. Lampaat olivat todella passiivisia eivätkä ottaneet pientä merleä eläintä ollenkaan tosissaan. Ren saatiin kuitenkin kiinnostumaan lampaista jonkin verran ja kuljettamaankin niitä hieman, joten eiköhän siltäkin vietit löydy. Erittäin kiltti Ren oli tapansa mukaan, samoin kuin todella rauhallinen, jonka takia se oli liina vapaana perässään puolet ajastaan.
Sammatissa Sannalla jatkettiin Oran kanssa samaa kaavaa. O oli yllättävän raju ja räyskäsi lampaiden naamalle muutamia kertoja, joista sain lopulta tosissani huomauttaa mudille, aluksi vähän Sannankin auktoriteetin avustuksella. Onneksi se otti huomautuksen edes joten kuten tosissaan ja käyttäytyi toisen kierroksen huomattavasti siivommin, eikä äänihuuletkaan olleet ihan niin herkässä. Loppua kohden Ora muutenkin paransi ja lopetettiin todella nättiin ja hallittuun lampaiden hakuun. Oralla on luonnostaan tosi kivat flänkit ja se pitää etäisyyden lampaisiin, joskaan suoraan se ei osaa kuljettaa - haluaa vissiin edelleen pysäyttää laumaa. Lampaankakkaa syömällä Ora myös taitaa rauhoittaa itse itseään esimerkiksi komentamisen jälkeen. Orasta ei valitettavasti ole paimennuskuvia tältä kesältä.
Muina vähän erikoisempina juttuina mainittakoot Oran uusintapolvitarkki huhtikuussa (0/0), joka onkin sitten virallisena voimassa mudin koko loppuelämän ajan. Ora sai olla taas koe-eläin Yliopistollisessa eläinsairaalassa mun työajalla opiskelijoiden kopeloitavana ja päivän se vietti henkilökunnan koirille tarkoitetussa tilassa varsin rennon oloisesti omassa kevarissaan. Koiranetissä tulos ei jostain syystä näy ja mun pitäisikin laittaa sinne korjausviestiä sähköpostitse, kunhan jaksaisin kaivaa kaikki tarvittavat tiedot tutkimuksesta. Oralla oli myös vihdoin ja viimein toiset juoksut heinäkuussa, olihan edellisistä/ensimmäisistä vierähtänytkin jo 1 v 10 kk.
Lisäksi Ora kävi luonnetestissä 1.8. kaikkien pentuesisaruksiensa kanssa SUMU:n järkkäämässä testissä Kaarinassa. Hieman tulos jopa yllätti, mutta kyllä testistä koirani tunnistin ja se käyttäytyi aika odotetusti. Tuomareina Carita Koskinen ja Riitta Lehmuspelto.
Toimintakyky +1b Kohtuullisen pieni
Terävyys +1a Pieni ilman jäljellejäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +2 Suuri, hillitty
Taisteluhalu +2a Kohtuullinen
Hermorakenne +1a Hermostunein pyrkimyksin
Temperamentti +1 Erittäin vilkas
Kovuus -2 Pehmeä
Luoksepäästävyys +2b Luoksepäästävä, hieman pidättyväinen
Laukauspelottomuus ++ laukauskokematon (hieman säpsähti)
Yht. +102 pistettä
Pehmeydestä en ole ihan samaa mieltä. Ei Ora nyt erityisen kovakaan koira ole, mutta luulisi -2 pehmeyden näkyvän jo arjessa, Oralla kun ei erityisemmin näy. En edes testissä huomannut Oran nyt mitenkään ihan älyttömästi muistelevan uhkia, mutta tuomarin mielipide on tietysti mikä on, enkä minä ole luonnetestituomari (onneksi!). Ora on myös kaikkea muuta kuin ohjaajapehmeä - sille saa sanoa todella rajusti ilman, että se ottaa siitä juuri itseensä tai ainakaan jää muistelemaan sitä enää pidemmän päälle.
En saa luonnetestivideota surkean nettiyhteyden takia nyt nettiin enkä sitä myötä tähänkään, mutta yritän saada sen seuraavaan postaukseen/Oran profiilisivulle!
Koko HH P-pentue: Mitra, Kina, Kotte, Nana, Subré-emä, Ren, Flinga |
Harjakoirat ovat viettäneet isän kanssa kesästä enemmän aikaa mökillä kuin pk-seudulla. Molemmat voivat erinomaisesti ilman ongelmia, mitä nyt Jasun karva on harventunut huomattavasti. Elmerin epileptiset(kö) kohtaukset ovat vähentyneet niin, ettei sitä vietykään eläinlääkäriin. Seuraillaan tilannetta. Elme täyttikin keväällä kahdeksan vuotta, ja Jasu viime viikolla huimat yksitoista. Olen pelännyt Jasun paukkupelon lisääntymistä iän myötä, mutta kuulemma tyyppi ei pelkää enää edes ukkosta, josta kaikki sai alun perin alkunsa! Parempi tietysti näin päin. Me mudien kanssa leiriydyimme myös mökille siksi ainoaksi viikoksi, joka mulla oli kesän aikana lomaa, eli elokuun helleviikoksi. Lähinnä loikoilua, hengailua ja uimista, joka tuntui olevan Oralle yllättävän rankkaa, sillä yllätin sen usein täydestä unesta laiturin nokasta tai saunan nurkalta. Illallakaan ei tarvinnut odotella nukkumatin saapumista. Yhdet metsäjäljet jaksoin vetää kummallekin likalle viereiseen kuusimetsään, joka oli pohjaltaan Oralle melkoisen haastava. 400 metriä ja satunnaisia nameja, seitsemän esinettä, joista yksi keppi ja tietysti se keppi sitten jäi sinne metsään, kun jälki oli hukassa juuri siinä kohdassa. Kulmat tosi hyvät Oralla. Renille aika lyhyt suora, koska iso risukko tuli huomaamatta eteen. Tosin olisin voinut hyvin vetää senkin läpi varmaankin namitta, sillä pienempi samanlainen selvitettiin matkan varrella täysin ongelmitta jäljestäen. Voi pieni merle!
Loppuun pahoittelen vielä kuvien merlepainotteisuutta - se kun on ollut kuvattavissa jutuissa, kuten yhteislenkeillä/leikkitreffeillä paljon enemmän - ja lupaan ainakin yrittää saada taas päivitystahtia kiinni! Kuullaan!